AYM bir günde iki kritik HDP kararına imza attı. Hazine yardımlarının kesilmesi kararından dönüş yapan AYM, kapatma davasının savunmasını ise 1 ay erteledi.

Kapatma davası seçim sonrası sonuçlanabilir
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

HDP’nin kapatma davasına yönelik başvuruları görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) bir günde iki kritik karara imza attı. HDP ise bu kararları olumlu bulsa da “temkinli yaklaşıyor.”

Daha önce HDP’nin Hazine yardımlarını kapsayan hesaplarını bloke eden AYM, itiraz üzerine bu kararı kaldırdığını bildirdi. Kararın gerekçesi ise henüz açıklanmadı. AYM’nin bir diğer kararı, HDP’nin kapatma davası hakkındaki sözlü savunmasına yönelik oldu. Yüksek Mahkeme, 14 Mart’ta gerçekleştirilecek savunmanın 11 Nisan’a ertelenmesine karar verdi. HDP, savunmanın üç ay ertelenmesini talep etmişti.


KISMEN OLUMLU

AYM’nin iki kritik kararını HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki BirGün’e değerlendirdi. Hazine yardımlarına yönelik bloke kararının kaldırılmasını, “Kısmen olumlu karar” olarak değerlendiren Tiryaki, “Seçime giderken Hazine yardımları her partinin en kritik kaynağıdır. Bunun kesilmesinin seçimin eşit olmayan şartlarda yapılmasına neden olacağını ifade etmiştik. Yüksek Mahkeme henüz gerekçeli kararını açıklamadığı için blokenin neden kaldırıldığını bilmiyoruz. Başsavcının iddialarını inandırıcı bulmamış olabilirler. Her ne olursa olsun olumlu bir karara ulaştık. En azından ekonomik olarak daha sağlıklı bir seçim süreci yaşayacağız” dedi.

HDP’nin kapatma davası hakkındaki sözlü savunmasının ertelenmesi kararını da ele alan Tiryaki, “Üç aylık erteleme kararımız daha önce AYM tarafından reddedilmişti fakat yaşanan depremlerin ardından yargı işlemlerinin bir kısmı ertelendi. Yüksek Mahkeme de bunu gerekçe görerek savunmamızı bir ay erteledi. Bu durum, tamamen emin olamasak bile kapatma davasının seçim sonrasında sonuçlanması ihtimalini kuvvetlendirdi” diye konuştu. Tiryaki, “Bu karar ile AKP-HDP temasının bir ilgisi bulunmuyor. Mevcut şartlarda böyle bir şey olamaz” dedi.

AYM’nin kararının rehavete neden olmayacağını bildiren HDP kaynakları, B planlarının hazır olduğunu bildirdi. Edinilen bilgiye göre, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin seçime hazırlanma çalışmaları sürdürülüyor. En az 41 ilde örgütlenecek partinin HDP’nin kapatılma ihtimaline karşı hazırda tutulacağı bildirildi.