Önce Diyanet fetvası ile “sakıncalı” bulunan ardından da Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un “kapatılacak” dediği evlilik programları için RTÜK’te muhalif üyelerin “Yayın durdurma cezası verilsin” talebi AKP’li ve MHP’li üyelerce reddedildi

Kapatmak isteyenler cezaya izin vermedi

HÜSEYİN ŞİMŞEK - @simsekhuseyinn
huseyinsimsek@birgun.net

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un uzun süredir tepki çeken ve yayından kaldırılması istenen evlilik programlarına ilişkin referandum öncesinde yaptığı “yayından kaldırılacak” çıkışının aksine RTÜK’ün AKP’li ve MHP’li üyelerinin bu programlara “kol kanat” gerdiği ortaya çıktı.

16 Nisan’da yapılacak Başkanlık sistemini içeren referandum öncesinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, tepki çeken evlilik programlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, daha önce Diyanet’in bir fetva yayımlayarak, “Aile yaşantısında tahribata neden oluyor” dediği evlilik programları için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkartılacağına işaret ederek, “120 binden fazla şikâyet var. Bu şikâyetler bize, Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa geliyor. Şu an yayından kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılıyor, son noktaya geliyoruz. İnşallah toplumsal talepleri karşılayacağız” dedi.

RTÜK yoluyla kapattırmadılar
AKP’nin referandum öncesi yaptığı bu çıkışın aksine RTÜK’te önceki gün yapılan bir oylama ile evlilik programlarının yayından kaldırılmasının AKP’li ve MHP’li üyeler tarafından engellendiği ortaya çıktı. Önceki gün yapılan RTÜK Üst Kurul toplantısında, RTÜK uzmanları evlilik programlarına para cezası verilmesini önerdi. Bu teklifi değerlendiren RTÜK’ün muhalif üyeleri, cezanın “5 kez yayın durdurma” maddesinden verilmesini istedi. RTÜK’ün 5 kez yayın durdurma cezası verilen maddesinin evlilik programlarının yayından kaldırılmasına da olanak sağlayan bir madde olduğunu belirten muhalif üyelerin bu talebi AKP’li üyeler tarafından tepkiyle karşılandı. Tepkilerin ardından görüşülen bu talep, MHP’li ve AKP’li üyelerin oyları ile reddedildi.

Şaşırtıcı engel
CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üst Kurul üyesi İsmet Demirdöğen, evlilik programlarının RTÜK yoluyla kapatılmasının mümkün olmasına rağmen AKP’li ve MHP’li üyelerin buna izin vermediğine dikkati çekti. Toplumun çeşitli kesimlerinden tepki alan bu programların ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalması gerektiğini ifade eden Demirdöğen, “RTÜK Yasası’nın ilgili maddesi, Üst Kurul’a bu programlara ağır cezalar verilmesini ve programların beş kez durdurulmasına olanak sağlamaktadır. AKP’nin yaptığı çıkışlara rağmen bu yaptırımın uygulanmaması ise son derece şaşırtıcıdır” dedi.

***

Sunucular isyanda

Evlilik programlarının kaldırılması yönündeki haberlere canlı yayında yanıt veren evlilik programı sunucularından Esra Erol, ‘Kaldırın bu programları siz de kurtulun ben de’ dedi. Erol şöyle devam etti: “Ben artık pes ettim. Yok artık! Bir yerlerde çamur varsa o çamur size de bulaşıyor. Ben o çamurla yaşayamam.”

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim de benzer formatta bir program sunan Zuhal Topla oldu. Topal şöyle konuştu: “Daha önce engellilerle ilgili program yaptım kimse izlemedi. En çok şikâyet edilen programlar evlilik programları ne yazık ki en çok izlenenler de evlilik programları. Benim programım RTÜK’ten en az ceza alan programdır. Kaldırılması hiç hoş değil. Ama yetkililerimizin aldığı kararlara saygı duymak zorundayım. Ben sadece sunucuyum.”