Kaplan'ın aklı yine 'orgasmus'da: Modernleştirilen elitler 'gönüllü fahişelerdir'

“Erasmus değil orgasmus” kelime oyunuyla gündeme gelen Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, bu kes de kendi tabiriyle “metaforik olarak anlaşılması gereken” bir ifadeyle Türkiye’de modernleştirilen yerli elitleri “zihni tecavüzden haz alan gönüllü fahişeler” diye niteledi.

Geçen ay bindiği minibüste kendisine tecavüz etmeye çalışan bir saldırgana direnince katledilen Özgecan Aslan’ın cinayeti henüz dinmemişken, bugün yayımladığı “Modernleşme: Sömürgeciliğin keşif kolu“ başlıklı yazısında modernleştirmeyi de “zihni bir tecavüz” olarak tasvir etmekten çekinmedi.

Kaplan yazıda bu olguları güya “kışkırtıcı bir metafor” olarak kullandığını söyleyerek, şu ifadelere yer verdi: “Modernleşme, dünyanın Batılılaştırılması / sekülerleştirilmesi sürecinde başvurulan zihnî bir tecavüz yöntemi olarak kullanıldı. Modernleştirilen yerli elitlerse, bu zihnî tecavüzden haz alan ve bu tecavüzü kendi toplumlarına uygulamaktan çekinmeyen ‘gönüllü fahişeler.’ ‘Gönüllü fahişe’ nitelemesi, ilk bakışta, ağır bir niteleme gibi gelebilir. Ama yaşanan metamorfoza yakından bakıldığında, bu, hiç de ağır bir niteleme olarak görülmeyecektir. Aksine düz değil, metaforik olarak anlaşılması gereken ve yaşananları daha iyi kavramamızı mümkün kılacak kışkırtıcı bir metafor bu.”

Halen Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Kaplan’ın aslında Batı düşüncesi ile ilgili ve Michel Foucault, Friedrich Nietzsche dahil çok sayıda çevirisi bulunuyor. Ancak Yeni Şafak’ın eski Genel Yayın Yönetmeni, özellikle son dönemde bol sinkaflarıyla hükümete büyük tezahürat yapan yazılarıyla diğer havuz yazarları arasında boy gösteriyor.


Yandaş yazarın Erasmus kini bitmiyor: 'Orgasmus'

Erasmus'a 'orgasmus' diyen yazarın kızı Erasmuslu çıktı