Kapoor'un heykeline ikinci saldırı ırkçılardan

Hint asıllı İngiliz heykeltıraş Sör Anish Kapoor’un imzasını taşıyan ‘Dirty Work’ / ‘Kirli İş’ isimli heykel, haziran ayından bu yana ikinci kez saldırıya uğradı.Cumhuriyet
gazetesindeki habere göre eserin dış yüzeyi bu kez, Yahudi karşıtı sloganlarla bezendi. Eser geçen haziran ayında beyaz boya ile kirletilmişti.

Üç ay önceki girişim üzerine heykelin temizlenmesi çağrısında bulunan Kapoor, toplumdaki hoşgörüsüzlüğe dikkati çekmek amacıyla bu kez heykel üzerindeki yazıları silmeyeceğini ifade etti. “Heykel bu kez tekrarlanan saldırının yaralarını üzerinde taşıyacak. Bu hoşgörüsüzlük ve şiddet eyleminin silinmesine izin vermeyeceğim,” diyen Kapoor, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kirli köşe şimdi nefretle damgalandı ve ben bu yaraları söz konusu acılı geçmişin anısı olarak koruyacağım. Sanatın kazanacağına olan inançla tam olarak doluyum.” Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, saldırıyı ‘Nefret dolu ve Yahudi karşıtı” olarak niteledi. Versailles Sarayı geçmişte Fransız Devrimi esnasında kafası giyotinle kesilen Marie Antoinette’nin yaşadığı yer olarak bulunuyordu.

Kapoor üç ay önce, eseri “iktidara gelen kraliçenin vajinası”na benzetmiş, ancak daha sonra bu yorumundan uzaklaşmış ve eserin yoruma açık olduğunu savunmuştu.