Kaptan Ekşi'nin katili hâkim karşısında, aile en ağır cezayı istiyor: Sadece abimi değil tüm aileyi öldürdü

Meral Danyıldız

HİNT Okyanusu'nda Türkiye bayraklı ‘İnce Karadeniz’ adlı yük gemisinde Kaptan Bora Ekşi'yi bıçaklayarak öldüren ve 8 mürettebatı da yaralayan Ergin Aktaş’ın yargılanmasına bugün İstanbul Çağlayan 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanıyor.

Kaptan Ekşi’yi kasten öldüren Aktaş hakkında ‘ağırlaştırılmış muhabbet hapis’ talebiyle birlikte ‘135 yıla kadar hapis’ cezasının istendiği dava saat 10.30’da başlayacak.


Dava öncesi BirGün’e konuşan Kaptan Ekşi’nin kardeşi İrem Ekşi Mutlu, Aktaş’ın en ağır şekilde, hiçbir indirim uygulanmadan ceza almasını beklediklerini söyledi. Mutlu, şöyle konuştu: “Yaşadığımız acının tarifi yok. On kişilik çok güzel bir aileydik. Ama şimdi hiçbirimizin yaşama dair bir umudu kalmadı. Abim arkadaşları tarafından da çok sevilirdi. Şimdi abimin arkasından hâlâ gözyaşı döküyorlar. Bu kişinin nasıl bir cana kıydığını, ne yaptığını bilmesini istiyorum. Biz her gün bu acıyla yaşıyoruz. Bu kişi yalnızca bir kişiyi değil, hepimizi öldürdü. Ben yargılamasının da bu şekilde yapılmasını istiyorum. Hâkimlerin bunu göz önünde bulundurarak karar vermesini istiyorum.”

BÜTÜN DENİZCİLERİN DAVASI

Davayla ilgili kamuoyu desteğinin çok önemli olduğunu da vurgulayan Mutlu, bütün denizcileri ve denizci ailelerini desteğe çağırdı. Mutlu, “Denizci ailelerini, eşlerini, çocuklarını davet ediyorum. Bu bir tek abimin davası değil, bütün denizcilerin davası. Desteklerini bekliyorum. Daha sağlıklı insanların denize alınmasını, kontrollerin daha sıkı olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

kaptan-eksi-nin-katili-hakim-karsisinda-aile-en-agir-cezayi-istiyor-sadece-abimi-degil-tum-aileyi-oldurdu-790366-1.

NE OLMUŞTU?

Endonezya'nın Semerang Limanı’ndan yükünü aldıktan sonra okyanusa açılan ‘İnce Karadeniz’ gemisinde makine yağcısı olarak çalışan 34 yaşındaki Aktaş, kaptan Ekşi'yi öldürmüş, geminin Sri Lanka'ya ulaşmasının ardından gözaltına alınmış ve Sri Lanka'nın Colombo şehrinden özel bir ekiple Türkiye'ye getirilerek, tutuklanıp cezaevine gönderilmişti. İddianamede Aktaş’ın 10 Kasım 2019 tarihindeki saygı duruşu esnasında disiplinsiz davranması nedeniyle kendisini uyaran gemi kaptanına öldürmeye karar verdiği anlatılmıştı. İddianameye göre Aktaş, geminin Hint Okyanusu'nda bulunduğu anda acil müdahale edilmesi gereken bir durumda yardım gelemeyeceğini ve telefonların iletişim kurulamayacağını araştırdığı da aktarıldı. Katilin, ilaç alma bahanesiyle Ekşi’nin kamarasına girdiği, ardından da Kaptan’ı öldürdüğünün anlatıldığı iddianamede, Aktaş’ın 8 gemi mürettebatına da saldırdı ifade edildi.