Avrupa Sol Partisi, Dünya Sağlık Günü’nde bir bildiri kaleme aldı. Sosyalistler, “Sağlık krizlerine şu ana kadar çözüm üretmekte başarısız olan neoliberal sistemden radikal bir kopuşa ihtiyacımız var” dedi.

‘Kâr etmeyi değil halkı düşünün’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Günü'nde Avrupa Sol Partisi, herkes için tedavilere ve aşılara güvenli erişim talebini bir kez daha yineledi. Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yayımlanan bildiride, sağlığa erişim hakkının öneminin bu dönem çok daha iyi anlaşıldığı belirtildi. Salgından çıkış yolunun ancak daha özverili çabalarla, büyük ilaç şirketlerinin değil, kamucu bir sağlık sistemi ile gerçekleşebileceği belirtildi. Avrupa Sol Partisi bir milyon kişiyi “Tedavi haktır, pandemide kâr amacı güdülemez” kampanyasını imzalamaya çağırdı.

Bildiride, salgında artan ölümlerle karşı karşıya kalan hükümetlerin, üretimi artırmak için çaba göstermesini ve salgından tek çıkış yolu olan aşılamanın daha hızlı yaygınlaşması için patentleri kaldırmak için harekete geçmesi gerektiğinin altı çizildi.

Aşılara ve tedaviye erişimlerin, dünya çapında herkes için eşit bir şekilde garanti altına alınması gerektiğinin vurgulandığı bildiride, “Bu, yalnızca patent kısıtlamalarının kaldırılarak üretimi büyük ölçüde hızlandırılmasıyla mümkündür. Metinde, sisteme karşı verilecek mücadelenin, sosyal ve sağlık krizlerine şu ana kadar çözüm üretmekte başarısız olan neoliberal sistemden radikal bir kopuşu temsil edeceği vurgusu yapıldı.

Devletlerin şeffaf bir şekilde bu süreci yönetmek yerine, ilaç şirketlerinin kârlarını korumayı ve aşı tedarikçileriyle yapılan sözleşmelerin kilit kısımlarını kamuoyuna açıklamamayı tercih ettikleri belirtildi. Avrupa’daki aşı krizine ve zengin ülkelerin stoklama politikalarının yarattığı sıkıntılara dikkat çekilen kampanya metninde, “Avrupa Komisyonu, aşıların adil ve etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlama stratejisinde başarısız oldu” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Sol Partisi, "Şirketlerin aşıları kimin alacağına ve hükümetlerin ne kadar ödeyeceğine karar vermesine izin veremeyiz, sağlık sisteminde köklü bir değişime ihtiyacımız var" dedi.