Kâr hırsı susuz bırakıyor

HABER MERKEZİ

İklim krizine bağlı olarak artan kuraklık ve iktidarın yanlış su politikalarına tepki gösteren kurumlar 22 Mart Dünya Su Günü'nde açıklama yaptı. Türkiye’nin su zengini olmadığı belirtilen açıklamalarda, su kaynaklarının şirketlerin kâr hırsıyla kirletildiğine dikkat çekildi.


Bursa Su Kolektifi , Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde düzenli olarak yaptığı eylemin 12’ncisini 22 Mart Dünya Su Günü’nde gerçekleştirdi. eylemde derelerin ve su kaynaklarının şirketlerin kâr hırsıyla kirletilmesine ve su kaynaklarının tüketilmesine, Marmara Denizi’nin son durumuna ve müsilaj problemine dikkat çekti.

Özellikle son 20 yıldır AKP hükümetleri döneminde yapılan HES’lerin suyun doğal dengesini bozduğunu ve şirketlerin su kaynaklarını sınırsızca tükettiğini belirten Bursa Su Kolektifi, yaptığı açıklamada şirketlerin yıllardır su kirliliğinin önlenmesi için gerekli düzenlemelerden kaçtığını ve iktidarın da politikalarıyla bu kaçışı teşvik ettiğini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, su zengini olmayan ülkemizin, su kaynaklarını bilinçli bir şekilde kullanmalı ve korunması gerektiğini belirtti. Bir açıklama da Kimya Mühendisleri Odası tarafından yapıldı. Suya erişimin bir insanlık hakkı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnsan için hayati bir önem taşıyan, bir gereksinim ve hak olduğu kabul edilen suyun insanlara temiz, uygun ve bedelsiz olarak temin edilmesi ve onlara ulaştırılması sosyal ve yönetsel bir sorumluluktan öte aynı zamanda bir insanlık görevidir.”

İSKİ ise, “22 Mart Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında, kentte öğrenim gören ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik, “Suyun Değeri” temalı afiş yarışması düzenledi. Yarışmaya farklı okullardan toplam 535 öğrenci katıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreni öncesinde; küresel iklim değişikliği, İstanbul ve su, İstanbul’un tarihi su yapıları, suyumuzu korumaya yönelik farkındalık oluşturmak ve alınacak tedbirler gibi önemli konuları işleyen “Suyla Yaşam” belgeselinin fragmanı gösterildi.

Gösterimin ardından konuşan İmamoğlu, küresel ısınmanın hayatı yaktığı bir dönemde Kanal İstanbul’u tartışmanın anlamsız olduğunu belirtti.