PYD’yi hedef alan ‘Zeytin Dalı’ operasyonunun ikinci gününde kara harekâtı da başladı. ÖSO ile birlikte ilerleyen özel kuvvet ve komandolar Suriye’ye girdi, havada hareketlilik sürdü

Kara harekâtı da başladı

Türkiye’nin Afrin’deki PYD güçlerini hedef aldığı ‘Zeytin Dalı’ Harekâtının ikinci gününde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kara harekâtına başladı. Özel kuvvetler ve komandolar iki noktadan sınırı geçerek Suriye’ye girdi.

Askeri kaynaklar, TSK tanklarının sahada ilerlemekte olan ÖSO güçlerine destek verdiğini aktardı. İlerleme sürerken, Kilis başta olmak üzere sınırda konuşlu TSK’ye bağlı birlikler de Afrin’deki hedeflere yönelik top atışları gerçekleştirdi.

TSK: 153 hedef vuruldu
TSK’den peş peşe yapılan yazılı açıklamalarda, PKK, PYD ve IŞİD tarafından sığınak, barınak, mühimmat deposu olarak kullanıldığı ifade edilen 153 hedefin ateş altına alındığı duyuruldu; harekâtın planlandığı gibi devam ettiği belirtildi.
ÖSO güçleri, PYD elinden Şengal köyünün alındığını duyurdu. İlk çatışmanın da burada yaşandığı kaydedildi. İlerlemeyi sürdüren ÖSO ve TSK’nin dün akşam itibariyle 11 noktayı daha ele geçirdiği belirtildi.

Uçaklar peş peşe havalandı
Öte yandan operasyona sağlanan hava desteğinin önemli merkezlerinden Diyarbakır’daki 8’inci Ana Jet Üssü’nden dün yarım saat içerisinde 12 adet F-16 savaş uçağı kalkış yaptı. Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 132’nci Hançer Filo’dan da 8 adet F-16 savaş uçağı kalkış yaptı.

Adana İncirlik Üssü’nde de ki Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçaklarının hareketliliği devam ederken, F-16 savaş uçaklarının da pist başı yapması dikkat çekti. Bir süre sonra da F- 16’lardan 2’si kalkış yaptı. Kaplan simgeli 192. Filo’ya (Tiger Filo) ait bir savaş uçağı da hangarlardan çıkıp pist başı yaptı. Uçak, Suriye sınırına doğru uçtu. Askeri kargo uçaklarının üsse geliş ve gidişleri de sürdü.

TSK, toplam 32 uçakla 45 hedefin vurulduğunu açıkladı.

Adıyaman’dan da operasyona destek amacıyla 90 kişilik jandarma özel harekât personeli sınır kentlerine sevk edildi.

Hulusi Akar sınırda
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da operasyonun ilerleyen saatlerinde kuvvet komutanları ile birlikte Hatay’a gitti. Heyet, Zeytin Dalı Harekâtı’nı yerinde izleyerek, operasyona dair bilgi aldı. Akar ayrıca Afrin operasyonuyla ilgili olarak İranlı mevkidaşı Tümgeneral Dr. Mohammad Hossein Bagheri ile görüştü.

Gece boyu sürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün “Operasyon sahada fiilen başladı” açıklamasının ardından TSK de saat 17.30’da hava harekâtın başlatıldığını duyurmuştu. Afrin’deki PYD mevzilerini bombalanmaya, ÖSO milisleri ise karadan ilerlemeye başlamıştı. Gece boyunca bombardıman devam ederken, PYD’nin kontrolünde bulunan Minniğ askeri havaalanı da vurulan hedefler arasındaydı.

TSK tarafından yapılan açıklamada, operasyonun sadece ‘PKK/KCK/PYD-YPG’ye yönelik olmadığı, IŞİD mevzilerinin de hedef alındığı bildirilmişti.

‘Toprak bütünlüğüne saygılıyız’
Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekâtın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye yönelik kararları ve meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, “yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği” vurgulanmıştı.

Gece boyunca tankların yanı sıra içinde ÖSO mensuplarının bulunduğu silahlı arazi araçları Kilis’ten Suriye’ye geçiş yapmıştı.

***

Afrin neden ‘önemli’?

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan, Hatay ve Kilis’e komşu olan Afrin, 2012’den beri YPG’nin kontrolünde. Doğuda Fırat Kalkanı bölgesi üzerinden ÖSO-TSK, güneyde İdlib üzerinden Nusra-Ahrar, kuzeyinden Türkiye ve güney doğudan ise Suriye devleti tarafından çevrelenmiş olan Afrin çatışmalar sonrası aldığı göçle birlikte yaklaşık 400 bin nüfusa sahip ve PYD’nin denetiminde bir Kürt kantonu.

Diğer Kürt kantonlarıyla fiziki bir bağlantısı bulunmayan Afrin, ABD’nin Fırat’ın doğusunda Kürtlerin ana bileşeni olduğu SDG’den 30 bin kişilik ordu kuracağını açıklaması sonrasında Ankara’nın hedefine oturdu. Rusya’nın ‘koruması’ndaki Afrin’e Moskova’nın ‘yeşil ışık’ yakmasıyla yapılan operasyon, bölgede giderek sıkışan AKP için Suriye’de Rusya ve ABD tarafından domine edilen denkleme dahil olma anlamına geliyor. Rusya ve Suriye’nin başlattığı İdlib operasyonuna karşılık Türkiye’ye sunulan bir diyet olarak yorumlanıyor.