Kara tablo ağırlaşıyor

Ahin ASLAN

DİSK Yönetim Kurulu üyesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Seyit Aslan, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle açıklama yaptı. 

İşlevsiz kurumsal yapılar ve etkisiz mevzuat gölgesinde iş cinayetlerinin devam ettiğini söyleyen Aslan, “İşçiler açısından yaşanan kara tablo giderek ağırlaşıyor. Her gün 3-4 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybediyor. İSİG mevzuatı ve uygulamaları, işçiyi çalışırken korumuyor. Sermaye için işçinin canı ucuz” dedi.

 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı yasanın, İSİG alanını piyasaya açtığını, işyerlerinde değişen bir şey olmadığını söyleyen Aslan, “6331 Sayılı Yasa'da, hizmet alımı ve teknik önlemlerle İSİG alanındaki sorunların çözülebileceği varsayıldı ama sorunlar daha da ağırlaşarak sürmeye devam etti. Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi işlemez durumdadır. Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da açık ara ilk sıradadır. Dünya'da ise üçüncü sırada yer aldığı ifade edilmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının ekonomi-politiği, mevcut sermaye birikim rejiminin önünde engel teşkil etmeyen, aksine kendisi de birikim sağlayacak bir yapı olarak düzenlendi. Sonuç ortada: İş cinayetleri azalmak bir yana hızla yükseldi” ifadelerini kullandı.