Ayvalık'ın Karaayıt köyünde yapılmak istenen atık depolama tesisine köylüler tepki gösterdi. Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, "Köy halkı Bilfer'den bıkmış durumda" dedi

Karaayıt köylüleri Bilfer'e artık yeter diyor!

SEDA BALMUMCU

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt Köyü'nde Bilfer Madencilik tarafından yapılmak istenen atık depolama tesisine tepki gösteren köylüler ÇED toplantısına izin vermedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Çevre Derneği, Karaayıt Mahallesi’nde yapılması planlanan atık depolama projesi için düzenlenen ÇED toplantısına tepki gösterdi.

Çevreciler ve köylüler yaptıkları yürüyüşün ardından köy meydanında toplandı. Maden firmasının yetkilileri ile maden çalışanlarının köy meydanına girmek istediği sırada madencilere tepki gösteren köylülere jandarma müdahale etti. Köylülerin tepkisi üzerine ÇED toplantısı yapılmadı.

Konuya ilişkin BirGün'e açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler, Bilfer Ayazmant Demir Madeni'nin 2010 yılında Karaayıt Köyü'nde Madra Barajı'nın havzası içinde faaliyete başladığını ve hayvancılıkla uğraşan köy halkına ciddi zararlar verdiğini belirtti. Köy merasında yer alan atık tesisinin köyün içinden geçen dereye karıştığını belirten Dinler, "Bu su baraja karışıyor ve Altınoluk ile Dikili'deki tarım alanları bu barajdan sulanıyor. Ayvalık için barajdan su temin etmek istiyoruz ancak madenden dolayı ağır metaller karıştığı için alamıyoruz" dedi.
Dinler sözlerini şöyle sürdürdü:
"Köyün 300 metre yakınında 10 yıldır faaliyetine devam eden şirket şimdi atıkları artacağı için aynı bölgede yeni bir atık depolama tesisi yapmak istiyor. Artık köy halkı Bilfer'den bıkmış durumda, Bilfer'e meradan alan vermek istemiyor. Hem köylülerin sağlığı için hem de yaşam hakkımız için Madra Barajı dibindeki madenin kapatılmasını istiyoruz.. Köyde solunum yolu hastalıkları çok arttı çünkü rüzgarla birlikte atık tozları köye geliyor. Yeni bir depolama alanına ne köylüler ne de biz, yaşam savunucuları izin vermeyeceğiz."