İzmir'de İZENERJİ işçilerinin ardından şimdi de KARBEL işçileri taşeron tehdidiyle yüz yüze

Karabağlar’da da taşeron isyanı

GÜLSEN CANDEMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki İZENERJİ işçilerinden sonra, Karabağlar Belediyesi'ne bağlı çalışan 166 KARBEL işçisi de 1 Ekim'de taşerona geçirilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Belediyenin fen işleri ihalesine belediyeye ait KARBEL A.Ş. girmedi, üç aylık ihaleyi RGR adlı taşeron firma aldı. Dün sabah imzalar atıldı, prosedür tamamlandı. Firmanın 1 Ekim'den itibaren işbaşı yapacağı duyuruldu.
Taşerona geçirilmeyi kabul etmeyen Genel-İş üyesi KARBEL işçileri, dün şantiyeden ana binaya yürüyerek belediye önünde eylem yaptı. İşçiler, “Taşerona geçit vermeyeceğiz”, “Taşeron sistemi istemiyoruz” sloganları attı. İşçiler, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'ya 'İhaleyi iptal et' çağrısında bulundu.


‘ASIL İŞLER İHALEYE VERİLİYOR’
Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin, burada yaptığı açıklamada, taşeronun işçiler için yoksulluk ve sefalet demek olduğuna dikkat çekti. Çetin, “KARBEL A.Ş. piyasa şirketi değil. KARBEL çalışanları belediyenin asıl işini yapıyor, ancak ne hikmetse bu iş ihale ile yaptırılıyor. Biz sendika olarak belediyenin asıl işi olan fen, park, bahçe ve temizlik işleri gibi temel işler, ihale ile yapılmasın istiyoruz. Altı aylık, bir yıllık ihalelerle işçilerin köle gibi alınıp satılmasını istemiyoruz” dedi. KARBEL A.Ş.'nin borçları gerekçe gösterilerek ihale dışı bırakıldığı öğrenildi.

***

Taşeron köleliğine karşı binlerce işçi sokaktaydı

İzmir'de DİSK Genel-İş Sendikası'nın öncülüğünde düzenlenen 'Taşerona hayır' mitinginde buluşan binlerce işçi ve emekçi, köleliği dayatan taşeron sisteminin kaldırılmasını istedi. Emekçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde taşerona geçirilme tehlikesine karşı mücadele eden İZENERJİ işçilerinin yalnız olmadığını haykırdı.
Dün Basmane Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na yürüyen işçilere Türk-İş, KESK, TMMOB ve siyasi partiler de destek verdi. İhaleyi İZENERJİ yerine taşeron firmaya verdiği için eleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun CHP milletvekilleriyle birlikte mitinge katılması dikkat çekti.