Karaburun Bilim Kongresi’nin 12’ncisi bugün başlıyor. 10 Eylül’e kadar sürecek olan kongrenin bu yılki teması Ekim Devrimi’nin 100. yılı

Karaburun Bilim Kongresi başlıyor

Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Bilim Kongresi, bugün başlıyor. Kongrenin ana teması Ekim Devrimi’nin 100. yılı nedeniyle “17’den 17’ye…” olarak belirledi. 6-10 Eylül arasında yapılacak kongrede Kapital’in basımının 150. yılı nedeniyle “Marx ve Kapital” gündemi de ele alınacak.

Tarımda Değişimler ve Direnişler başlıklı oturum ile başlayacak olan kongrenin düzenleme kurulu üyesi ise Onur Hamzaoğlu. Açılış konuşmasını Hamzaoğlu’nun yapacağı kongrede, Sungur Savran, Murat Sevinç, Şebnem Korur Fincancı ve Korkut Boratav da konuşmalar yapacak.

100 konuşma yapılması hedefleniyor
Bu sene “…17’den 17’ye…” teması ile gerçekleşeceği ilan edilen kongrede 5 gün boyunca toplam yirmi oturumda yaklaşık yüz konuşma yapılacak. Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılının ve akademiye yönelik ihraçların odağa alındığı 12. Karaburun Bilim Kongresi’nde, savaşlardan mülteci meselesine, doğadan sanata, faşizmden güncel siyasete, akademinin mevcut durumundan alternatif akademilere kadar pek çok konunun ele alınacağı oturumlar gerçekleşecek.

Kongre, 10 Eylül Pazar günü ‘Kapanış Oturumu’ ile sona erecek. Oturum başkanlığını Ertuğrul Mavioğlu’nun yapacağı oturumun konuşmacıları İlker Küçükparlak, Melek Göregenli, Sevilay Çelenk, Cenk Yiğiter ve Veli Saçılık olacak.

KHK’ler ile üniversitelerinden uzaklaştırılan pek çok akademisyenin konuşmacı olarak yer alacağı kongrede yapılacak bazı oturumlar şöyle: ‘Cami, Siyaset ve Toplumsal Değişme’, ‘Gündelik Siyaset ve Devlette Dönüşüm’, ‘150. Yılında Kapital, Tasfiye Olan Ne? Kalan Ne? Dünyada ve Türkiye’de Üniversiteler ve Alternatifleri”: Akademide Çöküşe Karşı Umut ve Somut Ütopyalar’, ‘Sokağın Bilgisi: Dayanışma Akademileri’, ‘OHAL’de Bir Manevra: “Sokak Akademisi”’, ‘Ekim Devriminin Sınıf Kompozisyonu ve Örgütlenmesi’, “Faşizme İnat, Yaşasın Hayat”, ‘Grundrisse’den Kapital’e Marx’ın Yolu’, ‘Mülteci Meselesi: Birlikte Yaşamak’ ve geçen aralık ayında vefat eden Prof. Dr. Ertan Yılmaz anısına düzenlenen ‘Devrimde Sanat, Sanatta Devrim’ adlı oturum.

Sosyal medyada #Karaburun2017 etiketiyle paylaşılacak olan kongrenin programının ayrıntılarına www.kongrekaraburun.org adresinden ulaşmak mümkün.