Karaburun’da kadınlardan 8 Mart eylemi

BİRGÜN EGE

Karaburun Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada, “Erkek şiddetine karşı mücadelemizi taçlandıran İstanbul Sözleşmesi, bir gece yarısı imzasıyla, keyfi biçimde iptal edildi. İstanbul Sözleşmesi kabul edilsin diye bir kez daha haykırıyoruz” denildi.

Ekonomik krizin faturasının emekçi hanelerden, esas olarak da kadınlardan çıkarılmak istendiği vurgulanan açıklamada, “Bugün bir kez daha haykırıyoruz; krizin bedelini kadınlar ödemeyecek. Pandeminin yükü de biz kadınların omuzlarına yüklendi. Hane içindeki iş yükümüz katmerlendi. Daha çok yemek pişiriyoruz, daha çok temizlik yapıyoruz, çocuk ve hasta bakımına daha çok zaman ayırıyoruz. Hane içindeki işbölümü değişsin diyoruz. Dereler, meralar, ormanlar, deniz kıyıları sermayenin talanına açılıyor. Biz kadınlar HES’lere, RES’lere, balık çiftliklerine, nükleer santrale, siyanürle altın aramaya, velhasıl doğanın her türlü katline karşı ekolojik dengeyi, doğayla dost bir yaşamı savunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

karaburun-da-kadinlardan-8-mart-eylemi-989045-1.

"Savaşa karşı barıştan tarafız" denilen açıklamada şunlar dile getirildi: “İnsana yakışır iş istiyoruz; ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti istiyoruz; ücretsiz ve erişilebilir kreşler ve yaşlı bakım kurumları istiyoruz; adil, lâik, kadından ve LGBTİQ+’lardan yana, barışçıl, eşitlikçi, demokratik hak ve özgürlüklerin korunduğu politikalar istiyoruz. Sermayeye de erkek egemenliğine de boyun eğmiyoruz. Bugün de her zaman olduğu gibi birbirimize ve özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz. Biz kadınlar sınıfsız, her türlü emek sömürüsünün ortadan kalktığı, kadınlarla erkeklerin eşit olanaklara kavuştuğu, kadınların emekleri, bedenleri, cinsellikleri üzerinde tek başına söz sahibi olduğu eşitlikçi ve dayanışmacı bir dünya için mücadeleye devam ediyoruz.”