İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılmak istenen Güneş Enerji Santralı (GES) projesi için ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılımı toplantısına yurttaşlar izin vermedi.

Karaburun’da yurttaşlar GES’e izin vermedi

BİRGÜN EGE

Yıllardır rüzgâr enerji santralları (RES) istilasına maruz kalan İzmir’in doğa harikası ilçesi Karaburun şimdi de Güneş Enerji Santrallarıyla (GES) başı dertte. Öres Elektrik Üretim şirketi tarafından Parlak köyünde yapılmak istenen GES projesi için başlatılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın katılımı toplantısına yurttaşlar engel oldu.

Kentsel Sit Statüsüyle koruma altındaki Sazak Köyü’ne bitişik 30 hektarlık mera vasfındaki bir alanda kurulması planlanan GES projesine yurttaşlar tepki göstererek eylem yaptı. Eyleme; Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Kent Konseyi ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

KÜLTÜREL MİRASA ZARAR VERECEK

Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Karaburun Yarımadası’nı talan eden yatırımların ‘halkı bilgilendirme’ toplantılarına bugüne kadar katılmadık. Bugünde katılmıyoruz. Talanın dinleyicisi olmak, istemiyoruz. Yarımadadaki yatırım başvurularına yönelik itirazlarımızı ilgili kurumlara iletmemize rağmen, onlarca açtığımız davaya rağmen gelinen durum ortada. Bir de bu bölge için 2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edildi. Hala firmalardan proje başvuruları alınıyor. Yarımadayı ÖÇKB ilan ederken amaç korumak mıydı? Yoksa yok etmek mi? Parlak Mahallesi sınırları içinde yapılması planlanan Öres Elektrik’in GES proje alanında; uluslararası ve ulusal ölçekte koruma altına alınan bitki, sürüngen, memeli ve kuş türleri mevcut. Tüm bu canlı türleri zarar görecek. 2019 yılında kentsel sit ilan edilen Sazak Köyü GES ve Öres’in RES projesi bağlantı yolları üzerinde. RES türbinlerinin bozduğu siluet, şimdi GES projesiyle kültürel mirasa zarar verecek” denildi.

karaburun-da-yurttaslar-ges-e-izin-vermedi-1013128-1.

karaburun-da-yurttaslar-ges-e-izin-vermedi-1013129-1.

karaburun-da-yurttaslar-ges-e-izin-vermedi-1013130-1.