Karaburun maden, RES ve balık çiftliği kıskacında

İzmir’in doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçesi Karaburun; RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına karşı mücadele veriyor. Karaburun Kent Konseyi’nce hazırlanan rapora göre, 415 kilometrekarelik Karaburun’un yüz ölçümünün yüzde 71’i, 6 firmaya RES proje sahası olarak tahsis edildi. Bunun da yarımadanın neredeyse tüm dağlık alanlarını kaplayacak ölçüde olduğu belirtiliyor.

Yüzde 16’lık yaşam alanı kaldı
Yarımadada RES yatırımı planlanmayan tek bölge ise yüzde 13’lük alana yayılan Bozdağ (Akdağ) kütlesi. Raporda yer alan bilgilere göre, Ege’nin denizden en hızlı yükselen bölgesi olarak bilinen bu dağ kütlesinde yerleşim, mümkün değil. Karaburun Yarımadası’nda yaşam için bırakılan alanın, yüz ölçümünün yüzde 16’sı kadar olduğu kaydedildi. Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan raporda, sadece bir RES şirketine ait proje için 2005 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporunun, 252 kilometrekarelik alanı kapsadığı belirtiliyor. Karaburun için hukuki yollarla mücadele verilen taş ocakları da bölge halkının bir diğer sorunu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, Mordoğan’ın Yellicebelen Dağı yakınlarında bir şirket tarafından işletilmesi planlanan 83 hektarlık maden arama ruhsatı kapsamında 29,36 hektarlık alanda, mermer ocağı kapasite artırımı ve kırma- elem tesisi projesiyle ilgili ÇED süreci başlatıldı. Halkın katılmadığı bilgilendirme toplantısının ardından Karaburun Kent Konseyi’nce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na projenin yapılmaması için itiraz dilekçesi gönderildi.

Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan raporda, ilçedeki balık çiftliği projelerinin detayları da yer aldı. Raporda, ‘Su Ürünleri Yetiştiriciliği için Potansiyel Alanları Protokolü’ sonrasında yarımadanın, Balıklıova’dan Gerence Körfezi’ne kadar tüm cephelerinden balık çiftlikleri projelerine açık hale getirildiği kaydedildi. Karaburun Yarımadası’nın neredeyse tüm kıyı şeridinin ‘Su Ürünleri Yetiştiriciliği Potansiyel Alanlar Protokolü’ kapsamına alındığı belirtilen raporda, Karaburun ilçesi sınırlarında kurulu bulunan 14 su ürünleri firmasına ait toplam 24 su ürünleri üretim tesisinin faaliyet gösterdiği belirtildi.

Belediye Başkanı: Muhatap alınmıyoruz
Karaburun Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Çakır ise yetkililerin kendilerini muhatap almadığını söyleyerek tepki gösterdi. Kendilerinin görüş ve düşüncelerini almadan projelere Ankara’dan onay verdiklerini söyleyen Ahmet Çakır, halkı temsil ettiklerini ve kendilerinin de ilçe adına söz haklarının bulunduğunu belirtti. Çakır, “Gelsinler bize de sorsunlar. Bu projeler nerede yapılabilir” dedi.