Karadağ Avrupa’yı seçti
Karadağ’daki erken genel seçime katılım %56,7 olarak açıklandı. (Fotoğraf: AA)

Batı dünyası ile Rusya ve Sırbistan arasında bölünen Batı Balkan ülkesi Karadağ’da halk, erken genel seçim için pazar günü sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Batı yanlısı Avrupa Şimdi Hareketi (PES) sandıktan birinci çıkarken, ülkeyi 30 yıldan fazladır yöneten bir diğer Batı yanlısı Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS) ikinci oldu. Rusya yanlısı Karadağ’ın Geleceği İçin Koalisyon ise yüzde 14,8 ile sandıktan üçüncü olarak çıktı.

Seçimi takip eden İzleme ve Araştırma Merkezinden (CeMI) yapılan açıklamaya göre, oyların yüzde 94,7’si baz alındığında, genel seçimlere ilk kez katılan ve nisan’da Cumhurbaşkanı seçilen Jakov Milatovic’in parti liderlerinden olduğu PES, 25,6’lık oy oranıyla 81 koltuklu mecliste 23 milletvekiline sahip oldu.

ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS) ve partnerleri Karadağ Liberal Partisi (LP), Arnavut İttifakı ve Sosyal Demokratların (SD) oluşturduğu koalisyon oyların yüzde 23,9’unu alarak elde ettiği 22 milletvekiliyle mecliste ikinci sırada yer aldı. Karadağ’ın Geleceği İçin Koalisyonu yüzde 14,8 ile mecliste 13 koltuk kazandı. 542 bin 468 kayıtlı seçmenin bulunduğu seçimde katılımın yüzde 56,7 olduğu açıklandı. Hiçbir partinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması sebebiyle ülkeyi sırada koalisyon tartışmalarının beklediği belirtiliyor. Öte yandan bu seçim, ülkenin 1990’da çok partili sisteme geçmesinden itibaren ülkenin yönetiminde cumhurbaşkanı ve başbakanlık görevlerinde bulunan, ülkesini NATO üyesi yapan ve nisan ayında cumhurbaşkanlığını Milatovic’e kaptıran DPS lideri Milo Djukanovic’in yer almadığı ilk seçim oldu.

Sandıktan birinci çıksa da tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaşmayan PES’in lideri Milojko Spajc, “Aynı değerleri paylaştığımız herkesle masaya oturacağız, Avrupa yanlısı bir hükümet kuracağız” dedi.

SEÇİME GÖTÜREN SÜREÇ

Karadağ’da Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos’ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüşmüştü. Ülkedeki Sırp yanlısı partiler, eski Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’e yeni hükümeti kurmak için Sırp siyasi Miodrag Lekic’in ismini iletirken Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle hükümet kurma görevini Lekic’e vermeyi reddetmişti.

Djukanovic, Karadağ Meclisi’nde 2 kez oylanan ve cumhurbaşkanının hükümetin kurulması sürecindeki yetkilerini kısıtlayan yasayı imzalamış, Karadağ Meclis Başkanı Danijela Djurovic, Lekic’in hükümeti kurmakla görevlendirildiğini açıklamıştı. Lekic, çoğunluğun desteğini alamamış ve yeni hükümetin kurulabilmesi için tanınan süre sona ermişti. Bu sürecin ardından Djukanovic 16 Mart’ta Meclis’i feshettiğini açıklamıştı.