Doğa fotoğrafçısı Mustafa Karahan, Karadeniz’de yapılan Hidroelektrik Santrallarının (HES) doğa fotoğrafçılığını da olumsuz etkilediğini ve Karadeniz’de doğanın yanısıra kadrajın da kirlendiğini söyledi

Karadeniz’de kadraj da kirlendi

BİRGÜN / İZMİR

Doğa fotoğrafçısı Mustafa Karahan, Karadeniz’de yapılan Hidroelektrik Santrallarının (HES) doğa fotoğrafçılığını da olumsuz etkilediğini ve Karadeniz’de doğanın yansıra kadrajın da kirlendiğini söyledi. Türkiye’nin batısında hızla çoğalan Rüzgâr Enerji Santralarının da (RES) aynı kirlenmeye yol açtığını belirten Karahan, doğanın bakir yapısının insan eliyle bozulmasının doğa fotoğrafçılığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Mustafa Karahan’ın “Kaçkarların Eteklerinde” fotoğraf sunum ve söyleşisi, 11 Aralık’ta Fuar Kültürpark’ta bulunan İzmir Sanat Merkezi’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği, İzmir Doğa Fotoğrafçıları Derneği etkinliğinde konuşan Mustafa Karahan, “Karadeniz HES belasıyla, Ege, Akdeniz ve diğer bölgeler de RES belasıyla karşı karşıya. Ağaoğlu o güzelim Sığacık Körfezi’nin tüm tepelerine RES'leri yerleştirmiş. Sabahın ilk ışıklarıyla, rüzgarın da tamamen dinginleştiği bir zamanda, Sığacık Körfezi bir başka güzeldir. Teoslular'dan kalma doğal bir limandır. Ancak her şeyi sığdırdılar körfezimize. 10 yıllardır buralarda, denizlerde Orkinos balık çiftlikleri mücadelesiyle boğuşurken birde bu kirlilik çıktı karşımıza. Denizi, tekneleri, gün batımını, gün doğumunu çeksen, kadrajına onlarca yanıp sönen zımbırtılar giriyor.Ufkumuzu da kirlettiler bu adamlar bizlerin” dedi.

Karadeniz’de yaylaların imar affıyla talan edildiğini, yeşil yolun ve yapılaşmanın da yaban hayatını taciz ettiğini değinen Mustafa Karahan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 15-20 yıldır Fırtına Deresi projesiyle başlayıp bugün arsızca her dereye sığdırdıkları HES belasıyla boğuşuyor. Karadeniz'de yörelerine sahip çıkan insanlar. Her dereyi, her dağı paylaşmışlar neredeyse. Çoruh Nehri üzerine kurulan Deriner Barajı ile başlı başına bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalacağız. Dereleri ve o yöredeki türleri yok eden bir doğa katliamı bu. Övündükleri baraj zaten 20 yıla kalmaz çamurla dolacak. Asıl önemlisi de bu bölgedeki ekosistem bundan zarar görecek. Eh artık o çok imanlı Yusufelili müminler de suya bayram arifelerinde gidip ölülerine Fatiha okurlar. Yazık... Bu toplumun değerlerini dahi yerinden oynattılar.”

Karadeniz'in iki türlü tanıklığını yapmak için fotoğraf çektiğini belirten Mustafa Karahan, iklim değişikliğinin de Karadeniz’i olumsuz etkilediğini belirterek, “Bakir, bozulmamış bir Karadeniz ve HES'ler sonrası Karadeniz. Her sergimin, sunumumun adını HES'ler öncesi Karadeniz olarak koymak istiyorum. Böyle güzel bir doğayı kendi ellerimizle yok ediyoruz. İçim acıyor. Son 15 yıldır yılda 2-3 kez giderim. Önceleri 1 Eylül'e kadar Kaçkarlara kar düşerdi. Şimdi ise, daha 20 gün önceye kadar Ege kadar sıcaktı. Karadeniz'de yağmur o bölgenin değişmez karakteristik özelliğidir. Kar yerine yükseklere dolu yağıyor şimdi çoğunlukla. Kaçkarların büyük buzulu gittikçe küçülmekte ve onu o yöreyi iyi gözlemleyen dağcılar iyi biliyorlar” diye konuştu.

karadeniz-de-kadraj-da-kirlendi-542384-1.

karadeniz-de-kadraj-da-kirlendi-542385-1.