Rus savaş gemisi, Karadeniz’de ‘sınır ihlali’ gerekçesiyle İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtı. Rusya Savunma Bakanlığı, İngiliz gemisinin Rus karasularından çıkarılması için savaş uçaklarının da kullanıldığını duyurdu. İngiltere'den yapılan açıklamada ‘herhangi bir uyarı atışının yapılmadığı' ifade edilirken, Boris Johnson'ın Sözcüsü Max Blain ise 'geminin Rus sularında olduğunu söylemenin yanlış olduğunu' savundu.

Karadeniz’de tansiyon yükseldi: Rusya, İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtı

Karadeniz’de Rusya ile İngiltere arasında gerilim yaşandı.

RIA haber ajansının duyurduğu gelişmeye göre, Rus savaş gemisi, Karadeniz'de Rusya sınırını ihlal eden İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtı.

Rusya Savunma Bakanlığı da olayı doğrulardı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İngiliz Kraliyet Donanması'na ait bir destroyer olan HMS Defender'ın Rusya'nın Karadeniz'deki deniz sınırlarını ihlal etmesinin ardından bir Rus savaş gemisinin uyarı ateşi açtığını bildirdi.

Açıklamada İngiliz savaş gemisinin Rus karasularından çıkarılması için savaş uçaklarının kullanıldığı bilgisini de yer aldı.

Reuters'ın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İngiliz savaş gemisi Rus karasularını terk etti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, NATO'nun Rus karasuları yakınlarında faaliyetlerinde kayda değer artış olduğunu belirtti ve 'provokatif' olarak nitelediği eylemleri kınadı.

Rusya Savunma Bakanlığı İngiltere'nin Moskova Ateşesi'ni bakanlığa çağırdı.

İNGİLTERE UYARI ATIŞINI REDDETTİ

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise HMS Defender'a ‘herhangi bir uyarı atışının yapılmadığı' belirtildi.

Açıklamada, “Kraliyet Donanması gemisi, uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından zararsız geçiş yapıyor” ifadeleri yer aldı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Sözcüsü Max Blain ise konuya dair yaptığı açıklamada, "Geminin üzerine ateş edildiğini veya geminin Rus sularında olduğunu söylemek yanlıştır" ifadelerini kullanarak, HMS Defender'ın Ukrayna ve Gürcistan arasındaki "en doğrudan ve uluslararası kabul görmüş rotayı" izlediğini savundu.

Sözcü Blain, "Birleşik Krallık, Rusya'nın Kırım'a ilişkin iddiasını tanımıyor ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakının yasa dışı olduğu yönündeki uluslararası mutabakatı desteklemeye devam ediyor" dedi.

HULUSİ AKAR: AÇIKLAMALAR UYUMLU DEĞİL

Konuya ilişkin Türkiye'den ilk açıklama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi.

Meclis’te gazetecilerin soruları yanıtlayan Akar, İngiltere ve Rusya'nın açıklamalarının uyumlu olmadığını belirterek, “Bu işin gerçeği nedir, ne değildir bu konuda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki saatlerde bu konu daha net hale gelecektir. Takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ARKA PLAN

İngiltere ve müttefikleri, Moskova'nın bölgeyi 2014'te bölgede kontrolü ele geçirmesinin ardından, Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımıyor.

Rusya’nın İngiliz gemisinin ihlal yaptığını duyurduğu Felenk, Kırım'ın kara suları içinde bulunuyor.