Karadeniz hakkında Genelkurmay'dan ilk resmi açıklama

Zorunlu askerlik yaparken 12 Haziran’dan bu yana kendisinden haber alınamayan Osman Karadeniz hakkında ilk resmi açıklama geldi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karadeniz’in tertip edildiği birliğe katılmak için İzmir Merkez Komutanlığından kontrollerin ardından çıktığı, bununla ilgili güvenlik kamerası görüntülerinin bulunduğu belirtilirken, Karadeniz’in hâlâ birliğine katılmadığı ve firari durumunda olduğu ifade edildi. Osman Karadeniz'in kardeşi Mehmet Ali Karadeniz ise Genelkurmay'ın açıklamasını "kabul edilemez" diye niteledi.

Açıklama, HDP'nin İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün konuyu Meclis'e taşıyarak Savunma Bakanlığı'na Karadeniz hakkında bilgi verilmesini istemesinden iki gün sonra yapıldı. Askeri yetkililer tarafından Karadeniz’in ailesine kayıp olmasıyla ilgili bilgi verilmediği vurgulanan önergede "Bakanlığınız zorunlu askerlik hizmetini yapmakta olan Osman Karadeniz’in şüpheli gaybubetinden haberdar mıdır? Haberdar ise bu kayıp vakası üzerine soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturmanın içeriği ve ulaşılan sonuçlar nelerdir?" ifadelerine yer almıştı.

'SEYAHAT KAYDINA RASTLANMADI'
Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Piyade Er Osman Karadeniz birlikten ayrılmadan önce arkadaşlarıyla yaptığı konuşmada nizamiyeden çıktıktan sonra birkaç gün İzmir’de gezeceğini, daha sonra Diyarbakır’a ailesinin yanına gideceğini, ailesiyle görüştükten sonra da yeni birliğine katılacağını beyan etmiştir.

“15 Haziran’da Piyade Er Osman Karadeniz’in 11. Motorize Piyade Tugay Komutanlığınca katılış yapmadığının bildirilmesi üzerine İzmir Merkez Komutanlığı tarafından konuyla ilgili araştırma yapılması talimatı verilmiş, bunun üzerine İzmir şehirlerarası otobüs terminalinde yapılan araştırma sonucunda Piyade Er Osman Karadeniz’in herhangi bir yere gittiğine dair seyahat kaydına rastlanılmamıştır.

“İzmir Merkez Komutanlığı, 15 Haziran’da Piyade Er Osman Karadeniz’in yakınlarıyla yapılan telefon görüşmesinde yakınlarının da kendisinden haber alamadıklarını ve endişe duyduklarını öğrenmiştir. 16 Haziran’da İzmir Merkez Komutanlığına gelen Piyade Er Osman Karadeniz’in kardeşi Mehmet Ali Karadeniz’den kardeşinin bölücü terör örgütü ile bağlantısının olduğu bilgisi alınmıştır.

KARADENİZ'İN KARDEŞİ: AÇIKLAMA DEHŞET VERİCİ
Osman Karadeniz'in kardeşi Mehmet Ali Karadeniz ise DİHA'ya Genelkurmay'ın açıklamasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Osman’ın birliğine gittikten sonra Şirinyer Karakolu’na gittiğini belirten Karadeniz, burada Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili İdris Baluken’le telefon görüşmesi yaptığı sırada siyasi şubeden iki sivil polis geldiğini ve kendisine “Sen kiminle görüşüyorsun” diye sorduklarını söyledi.

Merkez Komutanlığı’ndaki Alay Komutanı ile yaptığı görüşmeyi anlatan Karadeniz, “Tabur komutanı Osman’ın belki örgütle bir bağlantısı olabileceğini söyledi. Bunu ben onlara söylemedim. Sivil giyimli bir kişiydi. Hatta Osman’ın çıkış belgesini de kendisinin imzaladığını söyledi. ‘Git Osman’ı Kadifekale’de ara, git Osman’ı örgütte ara’ dedi” diye kaydetti.

Açıklamayı kınadıklarını belirten Karadeniz, “Dehşet verici bir açıklamadır. Görüşme yaptığım oda da kameralar var eğer ses de kaydediyorsa o görüntüleri çıkarsınlar. Bu kabul edilemez bir durum bu açıklamayı şiddetle kınıyoruz” dedi.

'OSMAN'LA BİRLİKTE DEVLET DE KAYIP'
“Adı geçen er, 25 Haziran itibarıyla halen tertip edildiği 11. Motorize Piyade Tugay Komutanlığına katılış yapmamış olup firar durumundadır.”

Kürkçü'nün yanı sıra, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de Karadeniz’in durumunu Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na sormuştu. Karadeniz’in durumu ile ilgili kendilerine hiçbir bilgi vermediğini belirten Baluken, “10 gündür Osman’la birlikte devletin kendisi de kayıp” dedi.