Artvin halkı derelerine ve suyuna sahip çıkmaya devam ediyor.

DİLEM TAŞTAN

Artvin halkı derelerine ve suyuna sahip çıkmaya devam ediyor. Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu’nun çağrısı ile İstanbul Küçükçekmece’de bir salon etkinliğinde bir araya gelen Artvinliler, yapılmak istenen hidroelektrik santrallarına (HES) bir kez daha hayır dedi. Belgesel gösterimi ile başlayan etkinlik, yöre halkının hazırladığı skeçlerle devam ederken, Artvinli sanatçılar ve ses sanatçısı Yasemin Göksu da geceye şarkılarıyla renk kattı. Yöre halkı suların satılmasına ve doğanın talan edilmesine karşı 9 Nisan’da Ankara’da buluşacak.
‘KAYBEDECEK VAKİT YOK’
Etkinlikte HES'lerin doğal hayatta yaratacağı tahribatı anlatan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Beyza Üstün, Karadeniz halkının, birlikteliği ile şirketlere bir ders verdiğini söyleyerek, "9 Nisan’da Ankara’ya pazarlık için değil uyarı yapmak için gideceğiz" dedi.
Üstün, birlikte mücadele büyümezse Samsun Terme’de olduğu gibi, şirketlerin, derelerin başka şekillerde kullanım haklarını da ellerine geçireceklerini ifade etti. Üstün, şirketlerin doğal yaşamı talan etmede çok hızlı olduklarını anımsatırken artık kaybedecek vakitlerinin olmadığını, şirketlerin artık yer üstü sularına kadar ulaştığını vurguladı.
Üstün son olarak, "Şirketleri vadilerimize sokarsak bütün yaşam yok olacak. O yörede yaşayan bütün canlılar o suyu bir daha içemeyecek. Yeşillik hızlıca yok olacak" şeklinde konuştu.
‘DOĞA KATLİAMINA İZİN VERMİYORUZ’
Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ali Merdan Aymelek ise yaptığı konuşmada,  bir araya gelen yöre halkının doğayı talan etmek isteyenlere karşı bir mesaj verdiğini ifade etti. Aymelek, "Onlar bu mesajı almamakta ısrar ederlerse biz de vermekte ısrar edeceğiz" dedi.
Aymelek, son olarak şunları ifade etti: "Türkiye’nin dört tarafında HES inşaatları başladı. HES’leri enerjiden tasarruf etmek için kuracakları yalanını söylüyorlar. Ama bizi inandıramazlar. Tam aksine HES’lerle tasarruf etmek istedikleri enerjiden, daha fazlasını istediklerini biliyoruz. HES projeleriyle doğamızda katliam yaşanacak, yaşam alanlarımız geri dönüşümsüz şekilde tahrip olacak."