Karadeniz’i ısıtan Deniz Meltemi!

POLİTİKA SERVİSİ

Ukrayna üzerinden Rusya’yı sıkıştırmaya çalışan ABD’nin öncülüğünde Karadeniz'de düzenlenen, Türkiye ve Ukrayna da dahil 32 ülkenin katıldığı 'Sea Breeze 2021' (Deniz Meltemi 2021) tatbikatı dün başladı. “ABD geri döndü” diyerek göreve başlayan Joe Biden yönetiminin “doğrudan tehdit” ilan ettiği Rusya’nın burnunun ucundaki tatbikat Moskova-Batı ilişkilerinde yeni bir gerilime neden oldu.

Rusya'nın geçen hafta sınır ihlali yapan İngiliz HSM Defender muhrip gemisine uyarı ateşi açmasıyla gerilimin tırmandığı Karadeniz'deki tatbikat iki hafta sürecek, 11 Temmuz’da son bulacak. Bugüne kadar Karadeniz’de düzenlenen en büyük askeri tatbikat olan Sea Breeze 2021,1997’den bu yana her yıl yapılıyor. Tatbikata birçoğu NATO üyesi olmak üzere Türkiye dahil 6 kıta, 32 ülkeden 5 bin asker, yaklaşık 30 gemi ve 40 uçak katılıyor. Amerikan savaş gemisi USS Ross da tatbikatta.


MOSKOVA’DAN SERT TEPKİ

Kremlin tatbikata tepki göstererek iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde ulusal güvenliğini savunmak için tepki göstereceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı da tatbikatla Ukrayna’ya silah sokulacağını ileri sürülmüştü. ABD Başkanı Joe Biden'ın da katıldığı 14 Haziran'daki NATO Zirvesinde Ukrayna’nın örgüte alınması yönünde karar çıkmıştı. Her fırsatta NATO'ya katılma istemini dile getiren Kiev yönetimi tatbikatın amacının deneyim kazanmak olduğunu savunuyor.

BALİSTİK FÜZELİ YANIT

Karadeniz’de gerilim tırmanırken tatbikatla eş zamanlı olarak Rusya, yeni bir kıtalar arası balistik füzeyi başarıyla denediğini duyurdu. TASS haber ajansına göre deneme ülkenin kuzeybatısındaki Plesetsk’ta haziran ayı ortalarında gerçekleştirildi. Moskova geçen hafta da tsunamileri tetikleyebilen nükleer drone'larla dolu 185 metrelik dev denizaltısını suya indirmişti.