Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde aşırı yağış ve ardından gelen heyelan nedeniyle yıkılan evde bulunan aynı aileden dört kişi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerle birlikte sadece Doğu Karadeniz'de 1927 yılından itibaren toplam 455 kişi, meydana gelen...

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde aşırı yağış ve ardından gelen heyelan nedeniyle yıkılan evde bulunan aynı aileden dört kişi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerle birlikte sadece Doğu Karadeniz'de 1927 yılından itibaren toplam 455 kişi, meydana gelen sel ve heyelanlar sonucu yaşamını yitirdi.

Çayırdüzü Köyü’nde bir yamaçta bulunan 50 yaşındaki Ayşe Kuyumcu’ya ait ev, önceki gece saat 23.30 sıralarında, yağış nedeniyle yumuşayarak kayan toprak kütlesinin altında kaldı. Evde bulunan Ayşe Kuyumcu ile oğlu 25 yaşındaki Mustafa ve kızı 18 yaşındaki Zeynep ile eltisi Meral Kuyumcu, kayan toprağın yerle bir ettiği evin enkazı altında kalarak öldü. Köy yolunun ulaşıma kapalı olması nedeniyle dün sabah yağışın kesilmesi ardından kendi çabalarıyla kurtarma çalışması başlatan köylüler, enkaz altından 4 kişinin cesetlerini çıkardı. Cesetler, 2 ağaç dalı arasına gerilen battaniyeden oluşturulan sedyelerle taşındı.

AĞITLAR YÜREKLERİ BURKTU
Ailenin yakınları, cesetlerin çıkarılışı ardı ndan, ağıtlar yakarak, gözyaşlarına boğuldu. Köylülerden Osman Özkurt, yağışın kesilmesi ile enkazın kaldırılması için çalışma başlattıklarını belirterek, "Gece yarısına doğru aşırı yağışın da etkisi ile toprak kaydı. O anda gürültü duyduk ama ne olduğunu anlamadık. Yağış kesilince toprağın yuttuğu evde hemen çalışmaya giriştik ve cesetleri bulduk. Cesetler, dış kapının önündeydi. Herhalde toprak kayması olacağını anlayıp kaçmaya çalışmışlar'' dedi.

Rize'de şiddetli yağış sonucu Fırtına deresi de taştı ve Ardeşen-Çamlıhemşin, Pazar-Hemşin karayolları ulaşıma kapandı. Bölgede, sel tehdidi altındaki yaklaşık 550 ev tahliye edildi. Evleri dere yatağına yakın olan 50 kişi misafir edilmek üzere Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.

Kayaçlar, kile dönüşüyor
Trabzon Valiliği’nce hazırlanan "Çevre Durum Raporu''nda, Doğu Karadeniz’de her yıl, kaya düşmesi, toprak ve çamur akması ile heyelan meydana geldiği, bu olaylar sonucunda binaların, yolların, tarım alanlarının kullanı lmaz hale geldiği ve en önemlisi, insanların hayatlarını kaybettiği vurgulandı. Raporda, Doğu Karadeniz’de yer alan kayaçları n, özellikle volkanik yüzeyden itibaren yer yer 30 metre derinliğe kadar ayrışmaya uğradığı ve pek çok yerde kile dönüştüğü ifade edildi. Raporda, 100’e yakın heyelanı meydana getiren nedenin incelendiği de belirtildi.

» TEMA VAKFI:
Çok kısa bir süre önce Doğu Karadeniz’de yaşanan ve şiddetli yağmurun neden olduğu sel, ölüme, evlerin işyerlerinin sular altında kalmasına, hayvanların telef olmasına ve üretilemeyen bir kaynak olan topraklarımızın sel sularıyla akıp gitmesine neden olmuştur. Meydana gelen bu heyelanlar ve bu heyelanlar sonucu hayatını kaybedenlerle birlikte gelen bu acı ormanlarımızı kaçak ve kontrolsüz şekilde tahrip edenlere/ettirenlere, ormandan tarla açanlara, üzerinde yapılaşma gerçekleştirenlere ve tüm bunlara göz yumanlara ders olmalı dır. Şu gerçekle yüz yüze gelelim: Yeşil tahribi devam ettikçe bu tür felaketlerin sonu gelmeyecek

» JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI:
Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Tuncay Özarman, yerel yönetimlerce zemin özellikleri dikkate alınmadan verilen yoğun yapılaşma kararlarının, acı sonuçları beraberinde getirdiğini söyledi. Özarman, “Sel ve heyelanların bölge insanının kaderi olmaması için önlem alınması gerekir. Bölgemizde heyelan ve sellerden sonra en büyük hasar, vadi tabanlarında ve dere yatakları ndaki yerleşim yerlerinde görülmektedir. Yerleşim birimlerini birbirine bağlayan yollar kesinlikle dere yataklarına, heyelan riski yüksek yerlere yapılmamalı dır. Kırsalda inşa edilecek tüm yapılar için mutlaka zemin etütleri yapılmalı” dedi.

Rize’de heyelanda yıkılan evde dört kişinin can vermesiyle, 1927'den beri Doğu Karadeniz'de sel ve heyelan sonucu ölenlerin sayısı 455'e yükseldi
» 1927Trabzon/Sürmene Kastel : 3 ölü
» 1929Trabzon/Of/Solaklı (1929): 146 ölü
» 1929Trabzon/Sürmene/Ormanseven: 3 ölü
» 1949Rize/Çayeli/Merdivenli: 8 ölü
» 1968/69Trabzon/Sürmene/Yeniay: 1 ölü
» 1979/80Rize/Fındıklı/Kanlıdere: 5 ölü
» 1982Rize/İkizdere: 8 ölü
»1983Trabzon/Esentepe : 4 ölü
» 1983Rize/Fındıklı: 4 ölü
»1987Trabzon/Yomra/Kıratlı: 3 ölü
» 1988Trabzon/Maçka/Çatak: 64 ölü
» 1988Kovanlık: 1 ölü
» 1989Gümüşhane/Kürtün/Süme: 3 ölü
» 1973/88 yıllarında Rize'de meydana gelen seller sonucu oluşan heyelanlarda: 44 ölü
» 19/20 Haziran 1990Trabzon ve bazı ilçelerinde meydana gelen sel ve heyelanlarda: 65 ölü
» 1998Trabzon'un Köprübaşı ilçesi Beşköy beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda: 43 ölü
» 24 Temmuz 2002Rize'nin Güneysu ve Çayeli ilçelerinde meydana gelen sel ve heyelanlarda: 33 ölü
» 2 Ağustos 2005Trabzon ve Rize'de sağanak yağışların yol açtığı sel ve heyelanda: 9 ölü
»21 Ağustos 2005Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Çayırdüzü köyünde meydana gelen sel ve heyelanda: 4 ölü