İstanbul Beyoğlu’nda tadilatı yapılan 5 katlı metruk binada bugün saat 06.30 sıralarında meydana gelen çökme nedeniyle Karaköy-Tophane arası tramvay seferleri durduruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, "3 bin 500'e yakın bu tarz tehlike içeren yapı var. Bu metruk sorununu İstanbul'un çözmesi gerekiyor" dedi. Beyoğlu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Karaaslan ise "Yıkım 2863 yasa kapsamında Koruma Kurulu kararına göre oluyor. Yani koruma kurulu bir karar alacak. O çerçevede biz uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu. Sabah saatlerinde kısmen çöken bina, öğleden sonra tamamen çöktü.

Karaköy'de yıkılma riski bulunan tarihi metruk bina çöktü
Fotoğraf: DHA

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı tarihi metruk bina çöktü.

Olay, Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde saat 06.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, tadilat aşamasındaki 5 katlı metruk binada yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düştü.

Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı. Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak durduruldu.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

Sabah saatlerinde, tadilat yapılırken kısmen çöken 5 katlı metruk bina saat 15.00 sıralarında, büyük bir gürültü ile tamamen çöktü. Çökme anı kameraya yansırken, ortalığı yoğun bir toz bulutu kapladı. Binadan düşen beton parçaları kaldırıma ve yola savruldu. Bunun üzerine emniyet güçleri tarafından binanın çevresine demir bariyerler yerleştirildi.

Tarihi bina ilk çökmeden sonra geçen yaklaşık 9 saatin ardından büyük ölçüde yıkıldı. Yıkılmanın etkisiyle binanın molozları cadde ve tramvay yoluna düşerken, çevrede yoğun toz bulutu oluştu.

Eminönü istikametinde seyir halinde olan araçların üzerleri de tozla kaplandı. Bu sırada caddeden geçen vatandaşların üzerlerinin de de tozlandığı görüldü.

Binanın çökmesi sırasında ölen ya da yaralanan olmazken, tehlike nedeniyle yakınına kimse yaklaştırılmadı.

Metro İstanbul'un Twitter hesabından yapılan açıklamada, “T1 Kabataş-Bağcılar hattımızda bölgede bulunan bir binanın yıkılma riski nedeniyle emniyet güçleri tarafından seferlerimiz Karaköy-Tophane arasında durdurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, "Tarihi bina ikinci derece tescilli, 2015 yılında koruma kurulu tarafından güçlendirme ve restorasyon projeleri onaylanmış. 2016 yılında da ruhsat alınmasına rağmen özel mülkiyette olan yapı ne yazık ki mülkiyet sahibi tarafından restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başlatılmamış. Metruk bir halde günümüze gelmiş ve bugün tarihi alandaki tarihi duvarda bir çökme başlayarak tehlike arz etmeye başladı. Koruma Kurulu tarafından ivedi bir karar bekliyoruz" dedi.

"3 BİN 500'E YAKIN BU TARZ TEHLİKE İÇEREN YAPI VAR"

Özel, tarihi binanın ikinci derece tescilli, 2015 yılında Koruma Kurulu tarafından güçlendirme ve restorasyon projelerinin onaylandığını belirterek "2016 yılında da ruhsat alınmasına rağmen özel mülkiyette olan yapı ne yazık ki mülkiyet sahibi tarafından restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başlatılmamış. Metruk bir halde günümüze gelmiş ve bugün tarihi alandaki tarihi duvarda bir çökme başlayarak bir tehlike arz etmeye başladı. Koruma Kurulu tarafından ivedi bir karar bekliyoruz. Biz bu süreç içerisinde İBB miras olarak İBB'nin gerekli birimleri olarak hem mülkiyet sahibine hem kurum ve kuruluşlara defalarca uyarılarda bulunduk. Son olarak 2023 Mart ayının başında tekrar mülkiyet sahibini koruma kanunu gereği sorumluluğunu yerine getirerek gerekli güvenlik önleminin alınması, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ivedilikle başlatılması yönünde uyarılarda bulunduk. Ama ne yazık ki yine gerekli çalışma başlatılmadı. Son olarak geçtiğimiz haftalarda koruma kurulu tarafından hem kanuni hükümlülükleri hatırlatılarak restorasyon çalışmalarının başlatılması yönünde mülkiyet sahibine ve ilçe belediyesine son bir karar iletildi. Ama bugün böyle bir tehlike yaşıyoruz. İstanbul için bu metruk tarihi yapılar büyük bir tehlike. Bugün bu tehlikeyi yaşıyoruz. Yarın başka bir cadde üzerinde başka bir mahallede benzer tehlikeler yaşayabiliriz. 3 bin 500'e yakın bu tarz tehlike içeren yapı var. Bu metruk sorununu İstanbul'un çözmesi gerekiyor. Hepimiz için geçmiş olsun. Gerekli müdahalenin yapılması için koruma kurulu kararını bekliyoruz" diye konuştu.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

“YA İBB’NİN ÇALIŞMASINA İZİN VERİLSİN YA DA BAKANLIK MÜDAHALEDE BULUNSUN”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunlara yer verdi:

"Buradan tekrar ifade etmek zorundayım, ne yazık ki bu dakikaya kadar tedbir alınmayan yapı an itibari ile çökmek üzeredir. Yapının acilen yıkılarak can güvenliğinin sağlanması bu dakika itibariyle zorunludur. İlçe Belediyesi acil bir tedbir almayarak kurul kararını beklemektedir. Koruma kurulu ise en iyi en yakın tarih olarak yarın toplanacaktır. Bu aşamaya kadar ihmal edilerek adeta yıkımına davetiye çıkarılan tarihi yapının yok oluşu yanında şimdi vatandaşımızın an be an bir ölüm riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirtiyorum. Acilen ya İBB’nin çalışmasına izin verilsin ya da ilçe belediyesi ve Kültür Bakanlığı konunun ciddiyetine uygun karar verip müdahalede bulunsun. Bu dakikaya kadar ihmallerle ve yapının yok olma aşamasına kadar gelmesinde oluşan suç unsuruna ilişkin işlemlerimizi mahfuz olacaktır. Yarınki rutin koruma kurulu toplantısından çıkacaklara göre hareket etme kararı çok ciddi sonuçlara gebedir, yetkilileri tekrar uyarıyorum, bir kaç saat içinde yıkım riski çok yüksektir."

Polat, bir diğer paylaşımında, "Yazık yazık yazıkkk… Yazdık olmadı, uyardık olmadı feryâd ettik olmadı, kamuoyuna duyurduk olmadı bina çöktü. Sabahtan bu yana yıkılacak, koruma kurulu acil olarak toplansın dedik. Görevi eski eseri olan “koruma kurulu” lütfedip kılını kıpırdatmadı. Otel rantına mahkum edilmiş kentin tarihinin göz göre göre katledilmesini izleyen yetkililer. Şimdi acil toplanmışlar neyin kararını alacaklarsa artık, toplanmanıza gerek kalmadı sayın kurul müdürleri ve üyeleri. İBB olarak aldığımız tedbirler sayesinde çok şükür can kaybımız yok" dedi.

"YAPI 1999 YILINDA TESCİL EDİLMİŞ"

Beyoğlu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Karaaslan "Şu andaki yapı Kemeraltı Caddesi üzerinde 127 ada 4 parselde tescilli eski eser yapı, 1999 yılında tescil edilmiş ve 2016 yılında da koruma kurulunca projeleri uygun bulunarak belediyelerimizce yapı ruhsatı düzenlenen bir yapı. Dönem içinde de değişik zamanlarda ruhsat yenilemesi yapılan bir yapı. Bugün sabah 06.30 sıralarında gelen şikayet üzerine yerine gelindiğinde orta kısmında geniş bir çökme olduğu ve döşemelerde çökme olması üzerine belediyemiz ekibince teknik raporu düzenlenerek konu değerlendirmek üzere koruma kuruluna iletildi. Ve koruma kurulundan gelecek karar doğrultusunda da işlemlere devam edilecek. Konu sabah gerçekleşti. Biz de teknik raporu tuttuk. Zaten bu bina restorasyon ruhsatı olan bir yapı. Yani eski eser tescili. Oradan gelecek karar doğrultusunda da olabilir, söküm doğrultusunda da, ona göre uygulamalara devam edeceğiz. Dönem içinde herhalde ruhsat yenilemeler yapılmış. Proje değişikliği ya da şantiye şeklinde değişiklikler olmuş. En son 2020 'de tekrar bir ruhsat yenilemesi yapmış" ifadelerini kullandı.

"PROJE GÖRÜNÜMÜNDE OTEL PROJESİ GÖZÜKÜYOR"

Karaaslan, kuruldan çıkacak karara göre hareket edileceğini belirterek "Asma çalışmaları yapılmış. Bir şekilde kısmen de olsa çalışma yapmış ama herhalde maddi ya da farklı bir şekilde beklemiş. Proje görünümünde otel projesi gözüküyor. Yıkma konusu 2863 yasa kapsamında koruma kurulu kararına göre oluyor. Yani koruma kurulu bir karar alacak. O çerçevede biz uygulamaya devam edeceğiz. Ya da ilgilisi bir şekilde devam edecek ya da belediye olarak yapamıyorsa biz yapacağız. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla ilgili kurul kararları var. Zaten yapı restorasyon ruhsatı olan bir yapı. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla ilgili de mal sahibi en son bundan bir 15-20 gün için önce tebligat yapıldı. Yani gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve ilgili tebligatımız da var" dedi.

(DHA-İHA-AA)