Cumartesi Anneleri, bayram nedeniyle Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. Polis engeliyle karşılaşan Cumartesi Anneleri, “Unutmadık, unutturmayacağız” derken kayıpların mezar yerlerini bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini de vurguladı.

Karanfil Galatasaray’da
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle eylemlerinin 902’nci haftasında bayram nedeniyle Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. 900’üncü hafta eylemlerinde yine Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakmak isterken polis müdahalesine maruz bırakılıp gözaltına alınan Cumartesi Anneleti ve kayıp yakınları dün de meydana gitti.

Polis ablukasına rağmen Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakan Cumartesi Anneleri, polislerce engellenmek istendi. Polislerle tartışan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, meydanda bulunan polislere, “Galatasaray Meydanı bizim sevdiklerimizle buluşma mekânımız, o nedenle meydan karanfillerimizi bıraktık. Bu meydan bize keyfi olarak yasak. Galatasaray hafıza mekânı buradan asla vazgeçmeyeceğiz. Sevdiklerimizi unutmadık unutturmayacağız. Sevdiklerimizin mezarını bulana kadar burada olacağız” diyerek, mezar ziyaret haklarının ellerinden alındığını belirtti.

BAYRAMLAR HERKESİ KAPSAMIYOR

Cumartesi Anneleri, meydana karanfil bıraktıktan sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüş sonrası açıklama yine online gerçekleştirildi. Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Bitlis’te katledilen Özgür Gündem Muhabiri Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe, bayramların toplumsal bağların, barış ve birliktelik duygularının güçlendirilmesine vesile olması gerektiğini vurguladı. Tepe, “Yaşadık biliyoruz; bu topraklarda bayramlar herkesi kapsamıyor. Gözaltında kaybedilenlerin aileleri için bayramlar kalbe saplanan paslı bir hançere dönüşüyor” diye konuştu.

‘GALATASARAY’I MEZAR YERİ YAPTIK’

Kayıplarının bir mezarının dahi olmamasının bayramlarda daha da derinden hissedilen bir boşluk yarattığını ifade eden Tepe, şunları dile getirdi: “Bu nedenle 23 yıl boyunca yaslarını tutamadığımız evlatlarımızla ölümle yaşam arasındaki sınırın silindiği bir mekâna dönüştürdüğümüz Galatasaray’da buluştuk. Antik çağlardan beri masum kanın işareti olan kırmızı karanfillerimizi Galatasaray’a bıraktık. Galatasaray’ı kendimize mezar yeri yaptık. AKP döneminde Galatasaray Meydanı’nı yasaklandı. Cumhurbaşkanı bizi ‘Taleplerinin mutlaka karşılanması gereken yurttaşlar’ olarak gördü. Cumhurbaşkanı, dört yıldır elimizdeki karanfillere, dilimizdeki meşru taleplerimize ağır polis şiddetini reva görüyor.”

“Kayıplarımıza bir mezar sözümüzün gereğini yerine getirmekten asla geri durmayacağız” diyen Tepe, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

ARAYIŞIN 700’ÜNCÜ HAFTASI

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları’nın 2009 yılında Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda başlattıkları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi, 700'üncü haftasına girdi. Eylemi 700 haftadır sürdüren kayıp yakınları, “7 bin hafta da geçse kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, 700 haftadır Koşuyolu Parkı’nda 30 yıl ise her alanda kayıpların akıbetini sorduklarını söyledi. “Gözaltında alınıp kaybettirilen, faili belli bir şekilde politik cinayete maruz kalan her kes için hukuk diyoruz” diyen Zeytun, “Bizler elbette ki bu adalet mücadelesinde yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelesinde, onlarla dayanışmak için buradayız. Bize bu yolu açan insan hakları savunucusu Vedat Aydın'ın yolundan ilerliyoruz. Onun şahsında mücadele edenleri anıyoruz" dedi.