AYCAN KARADAĞ Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından İstanbul Belediye seçimlerinin iptali tüm yurtta tepkilerle karşılandı. İzmir’de de bugün Emek ve Demokrasi Güçleri, YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. Grup adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, tüm STK’lerı ve vatandaşları demokrasi nöbetine davet […]

“Karanlığa teslim olmayacağız”

AYCAN KARADAĞ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından İstanbul Belediye seçimlerinin iptali tüm yurtta tepkilerle karşılandı.

İzmir’de de bugün Emek ve Demokrasi Güçleri, YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti.

Grup adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, tüm STK’lerı ve vatandaşları demokrasi nöbetine davet ederek, “Karanlığa teslim olmayacağız” diye vurguladı.

Yapılan açıklama tamamı şu şekilde:

“YSK, HALKIN İRADESİNE KARŞI DARBE YAPMIŞTIR”

Türkiye demokrasi tarihine halkın iradesinin gasp edildiği bir kara leke daha eklenmiştir. Bilindiği gibi YSK, 6 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. YSK üyeleri bu karar ile kanunun kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanmışlardır. Evrensel hukuku ve halkın iradesini ayaklar altına alan bu karar, demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. KHK ile hukuksuzca ihraç edilmesi gerekçe gösterilerek seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmemesi utancına eklenen bu son durum ülkemizde geriye kalan son haklardan birine seçme ve seçilme kararına kadar uzatmıştır. Tüm devlet olanaklarını kullanmalarına rağmen seçimlerde oyların çalındığı, sahte seçmenlerin oy kullandığı iddialarını kanıtlayamayanların yardımına YSK yetişmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu ileri sürerek halkın iradesine karşı darbe yapmıştır.

“YSK ÜYELERİ İSTİFA ETMELİDİR”

Seçim kurullarının oluşumunda bir hata varsa sorumlusu kimdir? Hesap verilmesi gereken kimdir? Yalnız ve yalnız YSK’dır. YSK üyeleri seçimlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyerek işledikleri suç sebebiyle istifa etmelidir. Eğer sandık kurulları yasalara, kurallara oluşturulmamış ise anayasa referandumu, Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği seçimleri ve 31 Mart’ta büyükşehir belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı ölçüde yenilenmelidir. Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği oyların geçersiz olduğuna dair karar verenler, sadce büyükşehir belediye başkanlığı seçimini yeniletenler adamına göre hukuk anlayışının temsilcileri olmuşlardır. Bu açıdan mevcut YSK kendi meşruriyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP ittifakının noteri haline dönüşmüştür.

“İŞLEDİKLERİ TÜM SUÇLAR İÇİN HALKA HESAP VERECEKLER”

Sonuç olarak sivil darbe sürecinde bir adım daha atılmış ve bilerek, isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlemiştir. Ama bunların hiçbiri onları kurtaramayacak. Halkın seçme ve seçilme hakkını cebren ve hile ile ortadan kaldıranların demokrasilerde yeri olmayacak. İşledikleri tüm suçlar için halka hesap verecekler. Tüm yurttaşları ve demokratik kitle örgütlerini yeni bir açıklama yapılan kadar her akşam 20.00 ile 21.00 saatleri arasında İzmir Barosu önünde demokrasi nöbeti tutmaya davet ediyoruz. Karanlığa teslim olmayacağız.”