Taksim’deki bombalı saldırıda yaşamını yitiren 6 yurttaş son yolculuğuna gözyaşları içinde uğurlandı. 2’si ağır diğer yaralıların tedavisi ise sürüyor. Saldırıya ilişkin hiçbir soru işareti giderilmedi. Yakalanan zanlının Kobani’den Türkiye’ye gönderildiği iddia edilirken PKK, “Saldırıyla ilgimiz yok” dedi.

Karanlık aydınlatılmalı
Saldırıda katledilenler İstiklal Caddesi’nde karanfillerle anıldı. (Fotoğraflar: İHA-DHA-AA)

Haber Merkezi

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği 82 kişinin yaralandığı bombalı saldırının yankıları sürüyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, ülkeyi yasa boğan saldırıyı gerçekleştiren failin Suriye uyruklu Ahlam Albahsır olduğunu duyurdu. Saldırganın sorgusunda, "PKK/PYD/YPG" tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin’den Türkiye’ye kaçak yollarla girdiğini söylediği aktarıldı. PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi ise saldırıya yönelik açıklamasında “İlişkimiz yok” dedi.

İstiklal Caddesi’ne bomba bırakarak kaçan kadının yakalanması için olay yerine geliş gidiş güzergâhlarını gören 1200 güvenlik kamerası incelendi. Kadının taksi ile olay yerinden ayrılarak Esenler’e gittiği tespit edildi. Yapılan fiziki ve teknik çalışmada kadının irtibatının olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlendi. Operasyonda 48 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin sorgulamalarında bombayı koyan kadının Küçükçekmece’de bir adrese gittiği tespit edildi. Belirlenen adrese saat 02.50’de yapılan operasyonda, olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashir adlı kadın yakalandı. Şüphelinin yapılan sorgusunda, "PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak saat 16.20 sıralarında bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan ettiği" kaydedildi.

PATLAYICI TNT

Albashir, Emniyet’in açıklamasına göre 4 ay önce yanında B. isimli bir şahısla birlikte kaçak yollarla Afrin üzerinden Türkiye’ye girdi. Esenler’de yaşayan Suriye uyruklu başka bir kişinin yanına gelen Ahlam Albashir ve B., burada kim oldukları belli olmasın diye evli rolü yapmaya başladı. İki şahıs, kamufle olmak için bir tekstil atölyesinde de işe başladı. Türkiye’ye eylem yapmak için giriş yapan şahıslar, bu süre zarfında eylem talimatı veren Kobani’deki kişilerle herhangi bir dijital ortamda iletişime geçmedi. Şüphelilerin Kobani ile iletişimi, Esenler’de birlikte kaldıkları kişi tarafından sağlandı. Olay günü de bomba yüklü paketi B. isimli kişiden alan Albashir, dikkat çekmemek için 45 dakika bombayı bıraktığı bankta oturdu. Zaman ayarlı olduğu değerlendirilen bombanın patlama anına kısa süre kala banktan kalkan ve koşarak olay yerinden ayrılan Albashir, taksiyle önce Esenler’de kaldığı adrese gitti. Evdeki altın ve paraları alan Albashir daha sonra Küçükçekmece’ye geçti. Burada kaldığı evde yakalanan Albashir’in emniyetteki sorgusu devam ediyor. Öte yandan, Albashir’in eşi rolündeki B. isimli şahsın yakalanması için çalışmalar sürüyor. Olayla ilgili başlatılan çalışmaların çok yönlü olarak devam ettiği ifade edildi. Kriminal Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğunun tespit edildiği bildirildi.

ABD’Yİ SUÇLADI

Emniyet açıklamasının ardından saldırının gerçekleştirildiği İstiklal Caddesi’nde bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bize verilen mesajı aldık, mesajı gayet iyi anlıyoruz. Çok güçlü cevap vereceğiz. Amerikan Büyükelçiliği’nin taziyesini kabul etmiyoruz. ABD Müttefikliğimiz elbette ki tartışılmalıdır" dedi. Soylu, saldırganın Yunanistan’a kaçacağını iddia etti. ABD Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, "Amerika Birleşik Devletleri, terörün her şeklini kesin olarak kınamakta ve değerli NATO Müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içinde hareket etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Soylu, olay sonrası yapılan teknik dinlemede, çok açık bir şekilde örgütün talimatının failin kendini öldürmesine yönelik olduğunu aktardı.

***

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Taksim’deki saldırı akıllarda pek çok soru işareti bıraktı.

TAKSİM’E KADAR NASIL GELDİ?
İçişleri Bakanı Soylu, “29 Ekim 2023 tarihine kadar ülkemiz sınırlarında bir tane bile terörist kalmayacak. Ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz” dedi. Son 7 ayda ülkede gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu. Saldırgan ülke sınırlarından nasıl geçti? Türkiye’nin en kalabalık ve gözde caddelerinden birine elindeki bomba paketiyle nasıl girebildi?

KİM DÜZENLEDİ?
İçişleri Bakanı Soylu saldırı konusunda kafaları en çok karıştıran isim oldu. Saldırganın Kobanİ’den geldiğini ve PKK’nin gerçekleştirdiğini söyledi. Daha sonra ABD ve Yunanistan’ı işaret etti. Saldırganın PKK tarafından özel yetiştirildiği ve suçunu itiraf ettiği bilgileri de resmi kaynaklardan ifade edildi. Ancak PKK’ye yakın haber kaynakları, PKK’nin saldırıyla bir ilgisinin bulunmadığı yönünde açıklama yayımladığı bilgisini paylaştı. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani de patlama ile ilgilerinin olmadığını söyledi. Reuters ajansına konuşan Ankara'dan üst düzey bir yetkili ise patlamaya ilişkin saldırganın 'IŞİD ile bağlarını dışlamadıklarını' belirtti.

Saldırgana ilişkin belirsizlikler Suriyeli olduğu iddia edilen saldırgan, olayın ardından kameralar eşliğinde evinde yakalandı.

SALDIRGAN EVİNE NASIL GİTTİ?
Esenler'den Küçükçekmece'ye nasıl ulaştı? Kıyafetlerini neden değiştirmedi? Saldırının hemen ardından 46 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Gözaltına alınanlar kim ve patlamayla ilişkileri ne?

EYLEMLER NASIL DURDURULACAK?
Mersin'de gerçekleşen karakol saldırısının ardından seçim öncesi yine 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 arasında yaşanan kanlı dönem akıllara geldi. Benzer bir sürecin yaşanma ihtimaline karşı nasıl önlemler alınacak?

Yusuf Meydan ile kızı Ecrin Meydan için Adana’da tören düzenlendi. Yusuf Meydan ile kızı Ecrin Meydan için Adana’da tören düzenlendi.

***

YAŞAMINI YİTİRENLERE VEDA

İstiklal Caddesi’nde önceki gün saat 16:20’de meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 6 kişi düzenlenen törenlerle toprağa verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görevli Yusuf Meydan ve 9 yaşındaki kızı Ecrin için dün Adana’da tören düzelendi. Kabasakal Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazanın ardından baba kız, Kabasakal Mezarlığı’nda toprağa verildi. Tabutlar cenaze aracına konulduktan sonra anne Mevlide Meydan, "Gösterin bana, bebeğimi istiyorum" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Meydan’ın İstanbul’a ailesiyle birlikte erkek kardeşine nişan yapmak için geldiği, İstiklal Caddesi’nde gezerken eşinin giyim mağazasına alışveriş yapmak için girdiği, kendisi ve kızının dışarıda beklerken de patlamanın olduğu bildirildi.

Yusuf Meydan ve kızı Ecrin Meydan saldırıda yaşamını yitirdi.Yusuf Meydan ve kızı Ecrin Meydan saldırıda yaşamını yitirdi.

Saldırıda 38 yaşındaki Arzu Özsoy, kızı 15 yaşındaki Yağmur Uçar ile İstiklal Caddesi’nde yürürken hayatlarını kaybetti. Arzu Özsoy ve kızı Yağmur Uçar için de Bahçelievler’de bulunan Şirinevler Ulu Camii’nde cenaze töreni gerçekleştirildi. Eski karısının ve kızının tabutuna sarılan oyuncu Nurettin Uçar gözyaşlarını boğuldu. Hayatını kaybeden anne ve kızı cenaze töreninin ardından Edirnekapı Eski Kozlu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Arzu Özsoy’un babası Mehmet Özsoy, "Kızım öğretmen olduğu için tatil zamanında gezmek için kızıyla dışarı çıktı. Gezmeye gitmişlerdi ama denk geldi işte. İkisi yalnız gitmişti. Torunum lise 2. sınıf öğrencisiydi, kızım özel bir okulda öğretmendi. Yapacak bir şey yok, gitti. Kayboldu gitti benim kızım. Ne söyleyebilirim?" dedi.

Arzu Özsoy kızı Yağmur Uçar ile caddede yürürken hayatlarını kaybetti.Arzu Özsoy kızı Yağmur Uçar ile caddede yürürken hayatlarını kaybetti.

Patlamada hayatını kaybeden 40 yaşındaki Adem Topkara ve 37 yaşındaki eşi Elif Mukaddes Topkara için de Ayazağa Merkez Camii’nde cenaze töreni yapıldı. Topkara çifti, ikindi namazından sonra kılınan cenaze namazının sonra Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Adem Topkara ile eşi Elif Mukaddes Topkara Taksim’e gezmeye çıkmışlardı.Adem Topkara ile eşi Elif Mukaddes Topkara Taksim’e gezmeye çıkmışlardı.

Beş yıllık evli çiftin 1 yaşındaki Yağız ve 3 yaşındaki Elif isminde de iki çocuğu olduğu öğrenildi.

Çiftin oğulları Yağız ve kızları Elif İlay’ı halalarına bırakarak Taksim’e gezmeye gittikleri öğrenildi.