Maraş merkezli depremlerin vurduğu kentlerde de 1 Mayıs buruk kutlandı. Deprem nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da 1 Mayıs pankart ve sloganlarında dayanışma ve yeniyi birlikte inşa etme mücadelesi öne çıktı.

Karanlıktan çıkaracak irade
Depremzedeler SOL Parti kortejinde yürüdü. (Fotoğraf: BirGün)

Havva GÜMÜŞKAYA

Hatay Defne Uğur Mumcu Caddesi’nde toplanan binlerce Hataylı Defne Sevgi Parkı’na yürüdü. Çok sayıda meslek örgütü ve siyasi partinin katıldığı yürüyüşte “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından KESK adına basın açıklamasını okuyan Mutlu Aymaz, “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar” ifadelerini kullandı. Aymaz, açıklamasında şunları söyledi: “Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir.”

DİYARBAKIR'DA ENGEL

Diyarbakır 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin çağrısıyla KESK ve DİSK'in öncülüğünde Dağkapı Meydanı'nda düzenlenecek miting için Tüm Bel-Sen önünde toplanan kitlenin yürüyüşüne izin verilmedi. Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili adayları, Halkların Demokratik Partisi İl Eş Başkanları, MYK, PM üyeleri ve işçilerin toplandığı alan, polis ablukası altına alındı. Cumhuriyet Halk Partisi ise alana parti binasından toplanarak geçti. Alanda toplanan kitle sık sık, "AKP halka hesap verecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atılırken abluka alkışlarla ve zılgıtlarla protesto edildi. TÜM-BEL-SEN önünde polis ablukasında bekleyen kitle, müzakerelerin ardından Dağkapı Meydanı'na gelmeye başladı. Kitleler daha sonra gruplar halinde alana alındı.

Antep'te ise İşçiler, 1 Mayıs'ta Kırkayak Parkı’nda bir araya geldi. İşçi ve emekçiler, ağır çalışma koşullarına, baskıya ve yoksulluğa karşı insanca yaşamak için taleplerini haykırdı. Yapılan açıklamada, "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Bu düzeni değiştireceğiz" denildi. Kitle sık sık "Sermaye mezara emek iktidara", "İş ekmek özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs Bijî yek gulan", "Patronlara değil öğretmene güvence", "Faşizme karşı omuz omuza", “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” sloganları attı. Konuşmaların ardından 1 Mayıs halaylarla devam etti.

Malatya'da her yıl Emeksiz Kavşağı'nda gerçekleşen kutlama programı bu yıl deprem nedeniyle İnönü Caddesi Sıtmapınarı kavşağında başladı. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı alanda burada toplanan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler daha sonra İnönü Caddesi üzerinden Dedekorkut kavşağında doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde çeşitli pankartlarla sloganlar atarak Abdullah Gül Parkı'na kadar yürüyen yurttaşlar burada yapılan konuşmaların ardından dağıldı.