Dört günlük sokağa çıkma yasağından geriye polis şiddetinin görüntüleri kaldı. Çorlu’dan Sultangazi’ye yurttaşları sokak ortasında darp eden polislere tepki yağdı. Hukukçular ve siyasetçiler bu olayların münferit değil sistematik olduğunu hatırlattı

Karantinadan geriye polis şiddeti kaldı

RIFAT KIRCI

Bayramda 4 günlük karantina sürecinde yurdun farklı yerlerinden polis ve bekçi şiddeti haberleri büyük tepkilere yol açtı. Tekirdağ Çorlu, İstanbul’da ise Kadıköy ve Zeytinburnu’nun ardından Eyüp, Sultangazi ve Edirne Keşan’dan da polis şiddeti haberleri geldi.

Polis şiddetinin iktidar eliyle üretildiğini söyleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, polis teşkilatının AKP-MHP teşkilatına dönüştüğünü söyledi. Tanrıkulu “1990’ların ‘kahrolsun insan hakları’ sloganıyla yürüyen polis anlayışı mevcut iktidar tarafından yeniden yürürlüğe kondu. Neredeyse hiçbir ayrım yapmadan tüm yurttaşlara karşı bir tehdit haline gelen bu anlayış, gücünü siyasal iktidardan alıyor” dedi.

Tanrıkulu polisin, yurttaşı tehlikelerden korumak yerine yurttaş için bir tehlike haline geldiğini vurguladı. Yargıda siyasal iktidar eliyle cezasızlık politikası uygulandığını aktaran Tanrıkulu şöyle konuştu: “Bu politika başlı başına polise, bekçiye, kolluk kuvvetlerine ‘bu yolda devam edin’ mesajıdır. Ayrıca zaten Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, polise sınırsız yetki vermiş durumda. Şimdi benzer yetki bekçiye de tanınıyor. İktidar ve yandaşları karşısında el-pençe divan duran kolluk güçleri seçilmiş milletvekillerine, siyasetçilere, iktidarın muhaliflerine de düşman muamelesi yapıyor."

“MÜNFERİT DEĞİL SİSTEMATİK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, polis şiddetine ilişkin TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde, polis ve bekçiler tarafından vatandaşlara yönelen ve son dönemde artan şiddet olaylarının araştırılmasını istedi. Ağbaba, “Olaylarının -yaşanış biçimleri ve olayların sonrasında gerçekleşen süreçler göz önünde bulundurulduğunda- münferit vakalar olarak değerlendirilemeyeceği ve sistematik şiddetin örnekleri olduklarını tespit etmek mümkündür” dedi. Ağbaba, bekçilik sisteminin kayırma ve iktidar yandaşlığı üzerinden kurgulanması sebebiyle ölü doğmuş bir sistem olduğunu belirtti.

POLİS DEVLET UYARISI

Urfa Barosu, kentte polis tarafından kötü muameleye maruz kalan yurttaşların başvurularına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Hukuk devletinin olmadığı yerde polis devleti vardır” dendi. Tekirdağ Barosu ise “Konumu ne olursa olsun hiç kimse görev tanımını ve yasaları aşacak şekilde kendi yaptırımını uygulayamaz. Ancak son zamanlarda benzer olayların ülkemizin birçok yerinde sıklıkla yaşanması ciddi güven bunalımına yol açmaktadır” dendi.

DÖRT GÜNDE ŞİDDET DİZ BOYU

karantinadan-geriye-polis-siddeti-kaldi-736134-1.

►Tekirdağ /Çorlu: Evlerin önünde oturan aile üyelerini çok sayıda polis darp etti. Tesadüfen o anları çeken kimse olmasa bu şiddeti belki de kimse göremeyecekti. Tekirdağ Valiliği “Olayda aşırı güç kullandığı iddia edilen görevlilere işten el çektirilmiş ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” açıklaması yaptı.

O. Gültaş olay günü bahçede mangal yaptıklarını belirterek “Polis 2 kişiyi kovalıyorlarmış. Polis “Gelin l… “ diye bağırınca ağabeyim polise ‘Yardımcı olabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sordu. Polis küfür ederek içeri girmemizi söyledi. Ağabeyim onlara bizle küfürlü konuşamayacaklarını söyledi. Küfür sürdü. Sonra “Polise mukavemet var. Acil destek verin” anonsuyla başka polisler geldi. Gözüme biber gazı sıktılar, 7-8 polis memuru copla vura vura beni bahçeden çıkardı. Kelepçe taktıktan sonra da vurmaya devam etti. “

İstanbul / Eyüp/ Esentepe: Ekmek almak için sokağa çıkan kişilere bekçiler tarafından darp edildi.

►İstanbul/ Sultangazi: Sokağa çıkan 2 kişi izin belgesi olmadığı iddiasıyla bekçi ve polisler tarafından darp edildi. Çekilen görüntülerde mahalle halkı polisleri alkış ve yuhalarla protesto ederken, polislerin kayıt eden yurttaşlara da bağırdığı görüldü.

►İstanbul/ Kadıköy: Çalışmakta olan bir motokuryeye polis tokat attı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü bu polisin açığa alındığını açıkladı.

►İstanbul/ Zeytinburnu: Bir gurup polis, çocukları darp ederek ters kelepçe ile gözaltına aldı.
►Edirne/ Keşan: Polisin evlerinin önünde duran Roman yurttaşlara şiddet uyguladığı ve birber gazı sıktığı ortaya çıktı. Polis şiddetini anlatan yurttaş iki yaşındaki bir bebeğin de biber gazına maruz kaldığını ve hastanede kaydının yapılmadığını söyledi.