Karara onay vermeyene ‘istifa et’ baskısı yapılıyor

Mustafa BİLDİRCİN

Nihat Hatipoğlu’nun da üyesi olduğu Yükseköğretim Kurulu toplantılarında görüşülmeyen konuların karar altına alındığı, kararlara onay vermeyen üyelere de “istifa edin” baskısı yapıldığı öne sürüldü.

Yükseköğretim Kurulu’na yönelik çarpıcı bir iddia gündeme geldi. 21 kişilik Yükseköğretim Kurulu toplantılarında görüşülmeyen konuların karar altına alındığı bildirildi. Toplantı gündeminin toplantıdan çok kısa bir süre önce kurul üyelerine iletildiği ve gündemde olmayan konuların tartışılmadan karara bağlandığı savunuldu. Kurul toplantılarına yönelik iddialar bunlarla da sınırlı kalmadı. Toplantı gündemine alınan bazı konuların, “Tartışmaya açık değil” denilerek üyelerin görüşüne dahi sunulmadığı kaydedildi. CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da “Toplantı sonrasında bazı kararlar alınarak üyelerden onaylamalarının istendiği, katılmadıkları toplantıların kararlarına onay vermeyen üyelerden ise istifa etmelerinin talep edildiği” yönünde duyumlar alındığını belirtti. Skandal iddiaları TBMM gündemine taşıyan CHP’li Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. YÖK Başkanı Erol Özvar’ın göreve başladığı 30 Temmuz 2021 itibarıyla kurulun olağan ve olağanüstü olmak üzere kaç kez toplandığını soran Karabıyık’ın, Bakan Özer’e yönelttiği diğer sorular ise şöyle:

•Karar alınarak üyelerden onaylamalarının istenmesinin nedenleri neler?

•Kendisine haber verilmeden Yükseköğretim Kurulu tarafından alınan kararlara imza atmayan kurul üyelerinin YÖK Başkanı tarafından istifasının istenmesinin sebepleri nelerdir?

•YÖK Başkanı’nın bazı kurul üyelerinin istifasını istemesi hususunda baskı altına alındığı bilgisi doğru mudur?