Kararımızı 25 sene önce verdik!

SERCAN DEDE
Artvin Haziran üyesi

Referanduma sayılı günler kaldı. Ülkede herkesin gözü kulağı 16 Nisan akşamı açılacak sandıklara yöneldi. Artvinlilerin ise bir gözü seçim sonuçlarında diğer gözü Cerattepe'de.

15 senedir ülkeyi son sürat bir yağma ve talan politikasıyla yöneten iktidar anayasa değişikliği ile birlikte bu alandaki sömürüyü bir tık üstte taşıyıp yaşam alanlarımıza dönük saldırıları karşı koyamayacağımız bir noktaya taşımak istiyor. Özellikle 15 Temmuz'dan hemen sonra gündeme giren 80.madde, ÇED gerekli değildir kararları ve kültürel alanlara yönelik imar izinleri, inşaat odaklı rant politikalarının önünde yaşam savunucuların hukuksal kazanımlarını tümüyle ortadan kaldırma amacıyla çıkarıldı.

Cerattepe direnişinin 25 yıllık mücadele birikimi, içerisinde toplumun çok farklı kesimlerini barındırıyor. Geçtiğimiz senenin Şubat ayında Efkan Ala'nın "Ezin geçin" diyerek talimat verdiği kolluk güçleri Artvin'de bir hafta boyunca terör estirmişti. Bu saldırılardan nasibini sadece solcular, sosyalistler almadı, Cerattepe talanına karşı duran kendi partilileri dahil sağ seçmenler de aldı. O müdahalelerden sonra verdikleri “Hukuki süreç bitene kadar maden çalışması yapılmayacak” sözü de sadece muhaliflere verilmedi tüm Artvin halkına verildi. Ancak üzerinden aylar geçmesine rağmen niye bu kadar beklediğini bilmediğimiz (aslında bildiğimiz) Danıştay 14. Dairesi kararını açıklamadan Cerattepe'de maden çıkarma faaliyetlerine yönelik çalışmalar tüm usulsüzlükleriyle birlikte başladı.

Gözleri ranttan ve betondan başka bir şey görmeyenlerin bizim doğup büyüdüğümüz, havasını soluduğumuz bu şehrin tarihini, kültürünü ve ona yüklediğimiz değerleri anlamasını elbette beklemiyoruz. Onların dünyasında böyle bir maneviyat yok çünkü, sadece maddiyat var. Gözümüzün önünde dev baraj projeleriyle sular altında bıraktıkları Yusufeli ilçesini, TOKİ evleriyle başka bir alana taşıyıp yörenin insanlarına da alın burada güzel güzel yaşayın işte diyorlar. Yusufeli'ne yaptıklarını tüm Artvin'e hatta Yeşil Yol gibi projelerle Karadeniz'deki birçok farklı alana yaymak istiyorlar.

Onlar toprağımızın her karışını yağmalamakta kararlıysa bizler de Cerattepe direnişinin yıl dönümünde OHAL'e rağmen yüzlerce kişi haykırdığımız gibi bu yağmacı zihniyete teslim olmamakta kararlıyız.

Referandumdan çıkacak ‘Hayır’ sonucunun bir anda tüm talanı önleyip, yaşam alanlarımızı kurtarmayacağını biliyoruz ama biz kararımızı 25 sene önce verdik, maden talanına ‘Hayır’ dedik. Bugün de Cerattepe ve tüm canlılar için başkanlığa ‘Hayır’ diyeceğiz. Bu ‘Hayır’ onların tüm pespayeliklerine cevap olacağı gibi yaşam savunucularına da umut olacaktır. Kentimizde yaşayan insanların nerdeyse tamamının karşı olduğu bir konuda safını halktan yana değil de millete açık açık küfredenlerden yana seçenlere cevabımız elbette hayır.