Siyasi yasak kararları ve hukuksuz cezalar halkın tepkisini çekiyor. Area ve MetroPOLL Araştırma’nın mayıs ayı raporlarına göre halkın büyük bölümü Kaftancıoğlu ile Kavala kararlarını yanlış buluyor.

Kararlar hukuki değil

Haber Merkezi

Kamuoyu yoklamalarının mayıs ayı araştırma raporları, iktidarın politikalarına verilen desteğin dibe vurduğunu gösterirken halkın siyasi yasak kararlarına karşı olduğunu ortaya koydu. Area Araştırma’nın son anketinde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun ceza alarak, kendisine siyasi yasak getirilmesini ‘olumlu’ karşılayanların oranı yalnızca yüzde 28, ‘olumsuz’ karşılayanların oranı ise yüzde 43 oldu. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise ankete yüzde 28 olarak yansıdı.

Ankette Gezi Davası’ndan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala’ya yönelik halkın tepkisi de dikkat çekti. Katılımcılara yöneltilen Kavala’nın “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını nasıl karşıladınız? Sorusunu ‘olumlu bulanlar yüzde 27’de kaldı. Bu soruya ‘olumsuz’ yanıtını verenler ise yüzde 38,9 oldu. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 33,5 olarak gerçekleşti.

Ankette ülkenin yönetimine ilişkin halkın değerlendirmeleri de ölçüldü. Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 70’e yaklaştı. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise yüzde 30 bandında seyretti. Başkanlık sistemini başarılı bulanların oranı yüzde 26,3, başarısız bulanların oranı ise yüzde 67 olarak ölçüldü.

Hükümetin ekonomi politikası ise yüzde 83,6 oranında başarısız bulundu. Başarılı bulanların oranı yalnızca yüzde 12,6’da kaldı. “Ekonomi” ve “işsizlik” yüzde 76,5 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak ankete yansıdı.

Öte yandan ankette dikkat çeken bir başka veri ise “İstanbul Atatürk Havalimanı’nın ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar oldu. Bu soruya ‘Olumlu’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 31,8 olurken ‘olumsuz değerlendirenler yüzde 53,5 oranında gerçekleşti. Bu soruya yüzde 14,7’lik bir kesim yanıt vermemeyi tercih etti.

‘Bu pazar seçim olsa’ sorusuna verilen yanıtlar AKP ve MHP’deki erimeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Kararsızlar dağıtılmadan AKP’nin yüzde 23,2, CHP’nin yüzde 22,3, İYİP’in yüzde 13, HDP’nin yüzde 8,8, MHP’nin ise yüzde 6,6 oy oranına sahip olduğu görüldü.

SİYASİ YASAKLARA DESTEK YOK

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencer, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun tutuklanmasının ardından sosyal medya hesabından siyasi yasaklara ilişkin yaptıkları kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Katılımcılara “Mahkeme yasağı ile bir siyasetçiye yasak getirilmesini doğru buluyor musunuz?” sorunun yanıtına kararı doğru bulmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 51 oldu. Kararı doğru bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 38’de kalırken yanıt vermemeyi tercih edenlerin oranı yüzde 10 olarak gerçekleşti.

kararlar-hukuki-degil-1022964-1.