Karayılan: Devletin cenaze töreni yaptığı uzman çavuşun cenazesi bizde

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, Yeni Özgür Politika'ya son dönemde yaşananları değerlendirdi.

"Kürdistan'ın birçok bölgesi gerillanın denetimi altında" diyen Karayılan Hakkari, Şırnak, Dersim, Diyarbakır, Muş, Bingöl ve Bitlis'in yüzde 80'inin kontrolünün PKK'de olduğunu beyan etti.

"CENAZE TÖRENİ YAPTIKLARI UZMAN ÇAVUŞUN CENAZESİ BİZDE"

Karayılan şunları kaydetti:

"Bakın, hiçbir Türk devlet yetkilisi Dağlıca’ya gidebiliyor mu? Dağlıca’da bir alaylık asker var; komutanı çatışmada öldürüldü fakat kimse oraya gitmedi. Neden? Çünkü, Dağlıca hem karadan hem de havadan gerillanın kuşatması altındadır; hiç kimse oraya giremez. Zaten bu gerçekleri kamuoyundan gizledikleri için buralarda yaşanan çatışmaları da çoğunlukla kamuoyundan gizliyorlar, yansıtmıyorlar. Şimdi Oramar’da vurulan askerlerin 16’sını kamuoyuna açıkladılar; neymiş efendim, uzaktan kumandalı tuzakla yapılmışmış. ‘Hain tuzak’ diye başlık attılar. Orada yaşanan olay yalnızca bir mayının patlaması olayı değildir. Orada 5 gün boyunca kara çatışması oldu; geniş bir alanda cephe çatışması biçiminde savaş yaşandı; sonuç olarak Türk ordusu ilerleyemedi. Ordu, Gever’den gelen cepheden Oramar’a doğru, daha Şitazin’a varmadan Doskî Vadisi’nde ilerleyemeyip tıkanınca kayıp vermeye başladı. Oramar’daki komutan, ‘gerilla güçleri hep ön cepheden çatışıyor, o zaman biz kuşatmayı arkadan delelim’ diyerek, biraz da yiğitlik taslayarak Oramar’dan zırhlı bir konvoyu yola çıkardı. O konvoy gelince arkadaşlarımız mayını devreye koydu. İşte ölen 16 asker bu gruptur."

"Siviller gerillanın izniyle cenazeleri alıp devlete teslim etti. Hiç kimse teşekkür bile etmedi. Halen bir cenaze de (Tolga Artuk) gerilla alanında duruyor. Ama bu uzman çavuşun cenaze töreninin yapıldığı basına yansıdı. Halbuki cenazesi burada. En azından üzerinden çıkan evraklar Tolga Artuk’a ait. Biz bunu kamuoyuna da açıkladık ama cenazeye sahip çıkan olmadı. Bazı STK’ler gelirse bu cenazeyi verebiliriz; götürüp ailesine teslim edebilirler ve DNA tespiti yapılabilir. Ama Türk devleti Artuk’un cenaze töreninin yapıldığını basına yansıttı. Demek ki gömülen ya başka birinin cenazesi, ya da boş tabutu gömdüler. Zaten o çatışmada çok sayıda ölü vardı ama sadece kendilerine verdiğimiz 16 kişiyi ilan ettiler."

'ASKERLER DE SAVAŞIN SARAY DAYATMASI OLDUĞUNU BİLİYOR'

"Türkiye’deki herkes gibi ordu mensupları da hatta bir kısım polisler de bu savaşın önemli oranda Saray’ın yani Erdoğan’ın dayatmasıyla geliştirildiğini bilmektedir. Dolayısıyla bütüncül bir görüntü olabilir ama özde parçalılık vardır. Bir çok güçte sürece kaygılı yaklaşım vardır. Çünkü mevcut durumda AKP hükümetinin ve bir kısım derin devlet güçlerinin yürüttükleri bu savaş, özünde geçmişin tekrarıdır. Sonuç alınması mümkün değildir."

"Davutoğlu’nun ‘terörün belini kırdık’ demesi gülünç bir şeydir. Madem ‘belini kırdık’ diyorsunuz; o zaman buyurun karayoluyla Çukurca ilçesine gelin veya şimdi Beytüşşebap’ın en yakınındaki bir tepeye çıkıp etrafa bakın. Eğer Çukurca ile Hakkari arasındaki yolu Türk devleti olarak açıp da çalıştırabiliyorsanız size ‘bravo’ derim."

"Şu anda Erdoğan Türkiye’yi polisten, ordunun bir kesiminden ve bazı bürokratlardan oluşturmuş olduğu ekiple yürütüyor. Bu ekibin içine sadece Davutoğlu ve bir kaç bakan dahil olmuş olabilir. Mevcut hükümete bir savaş hükümeti rolü biçilmiş ama o kadar yetkisi yok. Yetki Saray'dadır; savaşı Saray yürütüyor. Dolayısıyla onun da dayandığı ittifaklar ve devlet içindeki bir kesim güçle birlikte ortak amaçlarda birleşme ve bu süreci yürütme durumu vardır. Böyle tanımlamak daha doğru olacaktır."