Karbonat ve sirke evi dezenfekte etmeye yetmez

İstanbul Tabip Odası (İTO) temizlik için önerilerde bulundu. Tabip Odası’nın yaptığı temizlik ve dezenfeksiyon uyarısında, tuvalet ve banyo temizliğinin aksatılmadan yapılması gerektiğini işaret ederek, uygun miktarda çamaşır suyu kullanılabileceğini vurguladı. İTO tarafından yapılan genel temizlik uyarıları şu şekilde:

■ Temizlik maddeleri kesinlikle birbiriyle karıştırılarak kullanılmamalıdır.

■ Temizlik sonrasında dezenfektan kullanımı gerekiyor ise kullanımının uygun olduğu yerlerde belirli oranlarda sulandırılmış çamaşır suları bunun için yeterli olacak.

■ Özellikle çamaşır suyunun kullanımı sırasında dikkatli olunmalı, çamaşır suyu kesinlikle solunmamalı, cilde temas etmemeli ya da ağza götürülmemelidir. Önerilenden fazla miktarda kullanmamaya dikkat edilmeli.

■ Tuvalet ve banyo temizliği aksatılmadan yapılmalı. Tuvalet, banyo, mutfak tezgâhı gibi yüzeylerin dezenfeksiyonunda önerilen oran 100 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu şeklinde.

■ Deterjan ya da çamaşır suyu ile temizlik nemli bir bezle yapılmalı, temizliği takiben suyla durulama yapılmalı.

■ Kokulu dezenfektanların kullanımından kaçınılmalı.

■ Karbonat ve sirke, yüzey temizliğinde yeterince etkin değil.

■ Hasta kişinin odası ve eşyalarının temizliği farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu açıdan bu konuda sağlık çalışanlarının önerileri dikkatle takip edilmeli.