Fi Side inşaatında asansörün yere çakılması sonucu can veren işçilerden Yasin Bakır’ın abisi Adem Bakır, “Bu kaza filan değil, cinayet. Kardeşim göz göre öldü. Tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyorum” dedi

‘Kardeşim göz göre göre öldü’

Sevgim Denizaltı

İstanbul Esenyurt’ta Fi Yapı firmasına ait Fi Side projesi inşaatında geçen yıl yük asansörünün yere çakılması sonucu 1’i çocuk 3 taşeron işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili davaya dün devam edildi. Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında mütalaasını veren savcı, son gelen bilirkişi raporunda kusurlu olduğu tespit edilen üç sanık hakkında ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Dava ertelendi.

Savcı ‘taksir’den ceza istedi

Dava kapsamında hazırlanan ve 23 Ocak’ta mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunda, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için Fi Yapı’nın projeden sorumlu genel müdürü ve işveren vekili Feridun Yüce ile taşeron firma Bayramoğlu İnşaat’ın işveren vekili Muharrem Bayram’ın asli kusurlu olduğu tespit edilmişti. Projede şantiye şefi olarak çalışan İnci Karagöz’ün tali kusurlu olduğu yönünde görüş bildiren bilirkişiler, diğer dört sanığı ve olayda yaşamını yitiren işçileri ise kusursuz bulmuştu.

Bu rapor doğrultusunda esas hakkında mütalaasını veren savcı, sanıklar Yüce, Bayram ve Karagöz’ün ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçu işledikleri gerekçesiyle 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Savcı, mahkûmiyet durumunda bu sanıkların üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere meslek icrasının yasaklanmasını ve tutuklu geçirdikleri sürenin hükmolunan cezadan düşülmesini de talep etti. Savcı, raporda kusursuz olduğu belirtilen diğer 4 sanık hakkında ise beraat istedi.

Suçlama ‘taksir’ değil, ‘olası kast’ olmalı

Sanık avukatları, hem dosyaya yeni eklenen bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak hem de savcının mütalaasına karşı savunmalarını sunmak için süre istedi. Bu talebi kabul eden mahkeme, davayı 24 Mart’a erteledi.

Mağdur işçi ailelerinin avukatlarından Mükrime Avcı ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede, sanıkların Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 85’inci maddesinde düzenlenen ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan değil, TCK’nin 21’nci ve 81'inci maddelerinde düzenlenen ‘olası kast’ suçlamasıyla 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti.

O asansörün bozuk olduğunu defalarca söyledik

İş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerden Yasin Bakır’ın (19) abisi Adem Bakır, BirGün’e konuştu. Kendisinin de aynı inşaatta çalıştığını söyleyen Bakır, şunları anlattı: “Bu olay kaza falan değil, bir cinayettir. O asansörlerin bozuk olduğunu biz defalarca yetkililere söyledik. 4 yıldır bakıma bile girmemiş. Daha önce iki kere düştü kalktı, bir seferinde aynı asansör altıncı katta kaldı, içinde mahsur kalan arkadaşlarımızı biz çıkardık. Şikâyet ettiğimizde bize hep ‘asansörler yeni, bakımlarını yaptırıyoruz’ diyerek yalan söylüyorlardı.”

Çalışma Bakanlığı’nın kazanın yaşandığı A9 Blok için iş durdurma kararının olduğunu da hatırlatan Bakır, “Buna rağmen hepimizi yan blokta çalışıyor gibi gösterip A9 Blok’ta çalıştırdılar” dedi. “Kardeşim göz göre öldü” diyen Bakır, bu olayın tüm sorumlularının cezalandırılmasını istediğini dile getirdi.

Fi Yapı'ya ait Fi Side projesi inşaatında 1 Şubat 2016’da yaşanan iş cinayetinde, Şükrü Yaşar (21), Yasin Bakır (19) ve henüz 16 yaşındaki Osman Yardımcı adlı taşeron işçileri yaşamını yitirmişti.