Bizans mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan Kariye Müzesi'nin ana mekanı (naos) ile iç ve dış narteks bölümleri ziyarete açıldı. Müzedeki restorasyonun Mart 2019'da tamamlanması planlanıyor.

Kariye Müzesi'nin naos bölümü ziyarete açıldı

Doğu Roma sanatının son dönem eserlerinden olan mozaik süslemelerin bulunduğu, Kariye Müzesi'nde devam eden restorasyonun bir bölümü bitti. İstanbul Ayasofya Müzesi Müdürlüğü bağlı birimi olan Kariye Müzesi'ndeki restorasyon kapsamında çalışmaların tamamlandığı ana mekan (Naos), iç narteks (kilisenin ana mekanına açılan giriş bölümü) ve dış narteks bölümleri ziyarete açıldı. Dış nartekste İsa'nın hayatı, iç nartekste ise Meryem Ana'nın hayatını anlatan mozaikler bulunuyor.

Özellikle müzeyi ziyaret etmek isteyenler içinde birçok kişi ana mekandaki restorasyonun bitmesini bekliyordu. Mezar şapeli (Parekklesion) ve iki katlı ek yapı (aneks) bölümlerinde ise onarım ve döşeme imalatlarının devam etmesi nedeniyle müzedeki restorasyonun Mart 2019 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

Bizans mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan Kariye, naos(ana mekan), kuzey taraftaki iki katlı ek yapı (anneks), iç narteks, dış narteks ve güney taraftaki mezar şapeli (parekklesion) ile beş ana mimari birimden oluşuyor.

(DHA)