Zengin mozaik ve freskleriyle İstanbul’un en önemli müzelerinden Kariye’nin camiye dönüştürülmesi kararına Brüksel ve Moskova’dan tepki geldi. Ankara, bu konuda kendisini eleştiren Atina’ya yanıt verdi.

Kariye’nin camiye dönüştürülme kararına tepki: Kültürü yok sayıyorlar

Türkiye’nin Ayasofya’nın ardından Kariye Müzesi’ni de camiye dönüştürme kararına yönelik tepkiler devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Sözcüsü Nabila Massrali, Brüksel’in İstanbul’daki gelişmeleri takip ettiğini belirterek, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) bağlı, ‘Küresel Kültürel Çeşitlilik Birliği’nin bir üyesi olarak, dinler arası ve kültürler arası diyalog konusunda sorumluluk sahibi olması gerektiğini ifade etti.

AYASOFYA’YA GİRİŞ SERBEST DEĞİL

Kariye Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi kararına bir tepki de Moskova Rus-Ortodoks Kilisesi Patrikliği’nden geldi. Patrikliğin açıklamasında, Ankara’nın Kariye kararı “acı verici” ve “son derece üzücü” olarak nitelendirildi. Açıklamada, Ayasofya Camii’ne girişlerin serbest olmadığı ve Hristiyan sanatına ait şaheserlerin kapatıldığı için görülemediği belirtildi. Moskova Patrikhanesi ayrıca kadınların Ayasofya ziyaretine de sınırlama getirildiğini ifade ederek, kendilerinde “Türkiye’nin fethedilen Doğu Roma İmparatorluğu’nun mirasını ‘yabancı’ olarak gördüğü ve bu kültürü yok saydığı izleniminin doğduğunu” dile getirdi.

DIŞİŞLERİ’NDEN ATİNA’YA YANIT

Öte yandan Yunanistan’ın Kariye Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi ile ilgili eleştirilerine Türkiye Dışişleri’nden yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “kendi topraklarındaki Osmanlı mirası cami ve mescitleri kiliseye çeviren Yunanistan‘ın, diğer dinlere saygı konusunda Türkiye’ye söz söyleyecek en son ülke” olduğunu söyledi.