Karma eğitim tartışmaları sürerken OECD raporu, AKP döneminde eğitimin kalitesinin giderek düştüğünü ortaya koydu. Rapora göre, son 16 yılda ülkede eğitimden duyulan memnuniyet yüzde 52’den 21’e geriledi.

Karma eğitimi bırak asıl soruna bak: Eğitim sistemi tepetaklak
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Hemen her eğitim öğretim döneminde harem selamlık eğitim tartışmalarının yaşandığı Türkiye'de, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in skandal çıkışı tartışmaları daha da alevlendirdi. İktidara yakın bir televizyon kanalında konuşan Tekin ailelerin, “Kızımın erkeklerin olduğu yerde olmasını istemiyorum” dediğini savunarak, “Ancak biz bu kızlarımızı eğitime dâhil etmeliyiz. Karma eğitim önemlidir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde kız okulları kurulabilir” dedi.

Bakan Tekin’in sözleri öğrencilerden velilere, eğitimcilerden eğitim sendikalarına kadar geniş kesimlerin tepkisine yol açtı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Türkiye’deki eğitimin kalitesine yönelik raporları ise “harem selamlık eğitim” tartışmaları arasında asıl sorunun gölgelendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Raporlara göre, Türkiye'deki eğitim sisteminden duyulan memnuniyet oranı AKP döneminde tepetaklak oldu.

FİYASKO DÖNEM

OECD, 43 ülkedeki eğitim sisteminden ve okullardan duyulan vatandaş memnuniyetini mercek altına aldı. 2007 yılında Türkiye, yüzde 52’lik memnuniyet oranı ile 43 ülke arasında 41’inci sıraya yerleşti. 2007 yılında 43 ülkenin eğitim sisteminden vatandaş memnuniyeti oranı ortalaması yüzde 65 olarak hesaplandı. 2007 yılına yönelik raporlarda Danimarka, Norveç ve Portekiz'in, eğitim sistemleri itibarıyla yurttaşlarını en çok memnun eden ilk üç ülke olduğu bildirildi.

KESKİN DÜŞÜŞ

OECD, 43 ülkedeki eğitim sisteminden ve okullardan duyulan vatandaş memnuniyeti oranını 2018 yılında yeniden masaya yatırdı. 2007 yılında 41’inci sırada olan Türkiye, 2018 yılında ise son basamağa indi. Buna göre, 2018 yılında Türkiye'deki vatandaşların eğitim sisteminden duyduğu memnuniyet oranı yüzde 35 olarak kayıtlara geçti. Danimarka, Norveç ve Portekiz 2018 yılında da üst sıralardaki yerini korudu.

SON SIRAYA ÇAKILI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 2023 yılı raporu ise Türkiye'nin eğitim sisteminde yaşanan keskin düşüşü gözler önüne serdi. Türkiye, 2023 yılı itibarıyla eğitimde yüzde 21’lik memnuniyet oranı ile 45 ülke arasında yine son sırada kaldı. Endonezya yüzde 88’lik memnuniyet oranı ile yurttaşlarına en iyi eğitim hizmeti veren ülke olurken Norveç'in yüzde 87 ile ikinci, Finlandiya’nın yüzde 85 ile üçüncü sırada olduğu belirtildi. İsviçre ve İrlanda ise eğitimde yüzde 84'lük memnuniyet oranı ile dördüncülüğü paylaştı.