Karma Komisyon Saliha Aydeniz için toplanacak
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/Ankara

İstanbul Kadıköy’de polis ekipleri ile yaşadığı gerginliğin ve sonrasında yaşanan arbedenin ardından iktidar partilerinin hedefi olan, dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanması istenen DBP’li Aydeniz için son yapılan TBMM Hazırlık Komisyonu toplantısında, dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verildi.

Hazırlık Komisyonu tarafından bu yönde kaleme alınan rapor, TBMM Anayasa, Adalet Karma Komisyonu’na sevk edildi. Bugün toplanacak Karma Komisyon, Aydeniz hakkındaki raporu görüşecek. Aydeniz ya da bir HDP milletvekilinin savunma yapması beklenen toplantının ardından yeniden oylama yapılacak. Karma Komisyon’da Aydeniz hakkında dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verilmesi durumunda süreç, TBMM Genel Kurulu’nda devam edecek. TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak görüşmelerde, biri lehte diğeri de aleyhte olmak üzere, iki milletvekili, dokunulmazlığın kaldırılması talebi üzerine konuşma yapacak. Konuşmaların ardından komisyon raporu görüşülecek ve Genel Kurul’da yapılacak oylama sonucu Aydeniz hakkındaki son karar verilecek.

Dokunulmazlığın kaldırılması girişimine karşı çıkan HDP, komisyon sürecinde ve Hazırlık Komisyonu Raporu için hazırlanan muhalefet şerhinde, Aydeniz’in seçilme hakkının ihlal edildiğini ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dokunulmazlığın kaldırılması kararlarına karşı ihlal kararları bulunduğunu anımsatan HDP, bu yönde bir karar verilmesi durumunda ulusal ve uluslararası düzeyde itiraz edileceğini bildirdi.