TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, İYİ Partili Lütfü Türkkan ve CHP'li Ali Mahir Başarır'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar aldı. Oy birliği ile kabul edilen karara ilişkin rapor, yarın saat 12.00'de TBMM Genel Kurula sunulacak. Öte yandan Karma Komisyon toplantısına CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri katılmadı.

Karma Komisyon, Türkkan ve Başarır'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması kararı aldı

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunu kabul ederek, Genel Kurula sevk edilmesini kararlaştırdı.

Karma Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında CHP'li Başarır ve İYİ Partili Türkkan'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunu görüşmek üzere toplandı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan Beyazıt, Hazırlık Komisyonu'nun, her iki milletvekili hakkında dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki raporu karara bağladıklarını dile getirdi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

İçtüzük gereği konunun bir ay içinde sonuçlandırılması gerektiği ve bu sürenin bugün itibariyle dolması nedeniyle toplantı yaptıklarını dile getiren Beyazıt, "Lütfü Türkkan ve Ali Mahir Başarır ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki rapor, oy birliğiyle kabul edildi. Raporu yarın saat 12.00'de TBMM Genel Kuruluna sunacağız. Bunların toplantıya katılıp katılmaması kendilerinin vereceği bir karar. Dosyalar son derece açıktır, kamuoyunun bilgisi içerisinde bütün olaylar tezahür etmiştir. Dokunulmazlığın kaldırılmasında yetkili organ TBMM Genel Kurulu'dur, orada da kendilerini savunabilir" diye konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ise CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın sözlü ve yazılı savunma yapmadığını ancak İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın sözlü savunma yapmayarak 18 sayfalık yazılı savunma gönderdiğini aktardı.

Toplantıya CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri katılmadı.

NE OLMUŞTU?

CHP'li Başarır hakkında Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki tepkisi nedeniyle "duruşma hakimlerine alenen hakaret" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" nedeniyle fezleke düzenlenmişti.

Lütfü Türkkan hakkında da 5 Kasım 2021'de Bingöl'de esnaf ziyareti sırasında, yaşamını yitiren askerin ağabeyi Tahir Gümren'e küfrettiği gerekçesiyle "hakaret" suçundan fezleke hazırlanmıştı.