Google Play Store
App Store

Yazın en çok tüketilen meyve ve sebzede fiyatlar bir türlü düşmek bilmiyor. Kavun ve karpuzun tarla fiyatı geçen yıla göre neredeyse 3 katına çıktı.

Karpuz kavunun fiyatı tarlada bile ucuzlamıyor

Ekonomi Servisi

Yaz mevsiminin ortasına gelindi ama meyve sebzenin fiyatı bir türlü düşmüyor. Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun kilosu markette 6 liranın, kavunun kilosu ise 9 liranın altına düşmedi. Girdi maliyetlerindeki aşırı artış bu ürünlerin tarladaki fiyatlarının düşmesinin önündeki en büyük engel.

Karpuzun tarla fiyatı geçen yıl haziran ayında 90 kuruş civarında olurken bu yıl aynı dönemde tarla fiyatı 2 lira 92 kuruşa kadar çıktı. Tarla fiyatı neredeyse 3 katına çıktı.

Türkiye kavun ve karpuz üretiminde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünya kavun üretiminde Çin’in ardından ikinci sırada yer alan Türkiye’de yılda 1 milyon 750 bin ton kavun hasadı yapılıyor. Karpuz üretiminde ise Çin ve İran’ın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye’de yılda 3 milyon 800 bin karpuz üretimi yapılıyor.

En fazla kavun karpuz ise Adana’da üretiliyor. Önceki yıllara göre artan üretim maliyetlerinin çiftçileri zor duruma düşürdüğünü söyleyen Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Feyzullah Korkut üretim alanlarının bu yıl daraldığını açıkladı.

Korkut, Adana bazında bu yıl kavunda geçen yıla göre yüzde 15 civarında bir üretim düşüşü olduğunu söyledi. Kavunda bu yıl üretim alanının 40 bin dekar civarında olduğunu hatırlatan Korkut, karpuzda 90-100 bin dekar arasında bir üretim alanı olduğunu söyledi.

Mart ayında yaşanan don olayının karpuz üretimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Korkut, şunları söyledi: “Don sırasında örtü altındaki karpuzlar hasar gördü. Üreticiler en büyük girdi maliyetlerinden birisi olan fideleri yenilemek zorunda kaldı. Bazı üreticiler ise başka ürünlere geçti. Bu sebeple karpuzda da geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş var.”

“Maliyetlerden ne üretici memnun ne tüketici memnun” diyen Korkut, “Gübreyi az kullandığında üretimde düşüşler söz konusu oluyor birim alandan elde edeceği ürün 8 tonsa bu 6 tona düşebiliyor. Dolayısıyla maliyetlerdeki artış üreticiyi düşündürüyor. Üreticiler artık para kazanamadığı için üretmekten vazgeçmek yolunda ya da üretim alanlarını daraltma yönünde kararlar alıyor” ifadelerini kullandı.

Karpuz üretimindeki dekar başına maliyet kalemlerini sıralayan Korkut, şu bilgileri verdi:

•Fide: 1600 lira
•Gübre: 2000 lira
•Mazot: 1500
•İlaç: 1500
•İşçilik: 1500

“Maliyetlerin yükselmesi piyasaya yansıyor” diyen Korkut, “Adana’da yetişen karpuzun İstanbul’a gitmesi giderken ki eklendiği zaman karpuz fiyatlarını markette 7-8 liralar gibi rakamlarda görebiliyoruz” dedi.