Kars Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Kars Kültür ve Sanat Festivali tepkilerle başladı. Eğitim Sen, Kars Devrimci...

Kars Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Kars Kültür ve Sanat Festivali tepkilerle başladı. Eğitim Sen, Kars Devrimci 78'liler, BDP, CHP, SES, BES, Tümbel Sen, ESM ve DİSK (Genel İş) ortak bir bildiriyle, AKP'li belediyenin düzenlediği festivale tepkilerini dile getirdiler. Bildiride, 10 yıldır iktidarda olan AKP'nin demokrasi, eşitlik ve özgürlük adına hiçbir şey yapmadığı aksine özgürlüklerin önüne aşılamayacak engeller koyduğu kaydedildi. Açıklamada, 'ucube'nin yıkıldığı anımsatıldı ve bu festivalin iki yüzlülüğü yansıttığı kaydedildi. Kurumların hazırladığı ortak bildire şu ifadelere yer verildi:

'FAŞİZME GİDİLİYOR'

»Bu iktidar döneminde özelleştirme adı altında ülkenin kaynakları,  KİT’ler  yandaşlarına peşkeş çekilmiş, yandaş  insanlar  palazlandırılarak   yeni bir sermaye sınıfı yaratılmıştır.

»Milli gelirin paylaşılmasındaki adaletsizlik giderilememiş, ülkenin gelirleri bir avuç burjuvanın kesesine aktarılmıştır. Çağ atladık, geliştik savsataları altında bölgeler arasındaki dengesizlik artarak devam etmiştir.

»Çalışan ve emekleriyle geçinenlerin gelirlerinde reel düşüşler gerçekleşmiş, insanlar açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiştir. Zenginler servetlerine servet katarken, ülkenin büyük çoğunluğu devlet yardımlarıyla yaşamaya çalışmaktadır.

»Hitler dönemini aratmayacak bir faşist diktatörlüğe gidiş başlamıştır. İnsanlar korkularından konuşamamakta, konuşanlar ise sudan bahanelerle tutuklanmaktadırlar. Hapishaneler gazeteci ve yazarlarla dolmuştur.

»Bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan hayvancılık, bu hükümetin yanlış politikaları sonucu bitme noktasına gelmiştir. Şehrimizin küçük esnafı iflasın eşiğine gelmiş, işyerlerini kapatmaya başlamıştır.

»Bu iktidarın yerel yöneticileri de şehrimizin sorunlarına çözüm bulamamış ya da bulmak istememişlerdir. Belediyemiz 10 yıldır bu iktidarın belediye başkanlarınca yönetilmektedir. Ama gelin görün ki bu 10 yılda hiçbir şey değişmemiş yolumuza, suyumuza, çöpümüze çare bulunamamıştır. Yollarımız halen yürünecek gibi değil, hala suyumuz akmamakta ve caddelerimiz pislikten geçilememektedir. İçilemez durumda olan suyumuzda fahiş bir fiyatla halka sunulmaktadır.

»10 yılda “İktidarın belediyesi olmak büyük bir avantajdır” diyerek halkımız kandırılmaktadır. Ya bu siyasi iktidar bize iyi bir gözle bakmamakta, ya da 10 yıldır basiretsiz yöneticiler bizi yönetmektedir.

“UCUBE’Yİ YIKMADILAR MI?”

»Ucube ve ucubenin yıkılması bizi ülke ve dünya gündemine oturtmuştur. Şehrimiz heykellerin kaldırılması ve yıkılmasıyla meşhur olmuştur. Başka bir partiden milletvekili adayı oldu diye çok değerli bir sanatçımızın konserinin iptal edilmesi de hafızalarımızdan çıkmamıştır.

»Bütün bunları yapan belediyenin sanatsal etkinlik düzenlenmesi iki yüzlülükten başka bir şey değildir. Sanatçıların emeklerini yok sayan zihniyetin,” tükürürüm böyle sanatın içine” diyen zihniyetin, sanat ürünlerini cinsel bir obje olarak gören zihniyetin sanatsal faaliyetlerden ne anladığını bizler çok iyi bilmekteyiz. Bu zihniyetin  iki yüzlü faaliyetlerine katılarak destek olan kendilerini, çağdaş,uygar, ilerici, demokrat olarak tanıtan sanatçılarında bu tavrını anlamakta zorlandığımızı belirtmek istiyoruz. Bu tür faaliyetlere katılımı bu zihniyete destek olarak algılıyor ve kınıyoruz.

 
NE OLMUŞTÜU?

Kars Belediyesi eski Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun yaptırdığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kenti ziyaretinde 'ucube' diyerek eleştirdiği İnsanlık Anıtı heykeli 2011'de kaldırılmıştı.


KİM NE DEDİ?

Kars'ta yapılan festival gazetemizde de haber konusu olmuştu. Söz konusu kurumlar gazetemize de eleştirilerini dile getirdi. Kurum temsilcilerinin açıklamaları şöyle:

Çetin Koçyiğit (Eğitim Sen Şube Başkanı): Sanata ve sanatçıya düşman olan belediye de iktidara geldiğinde kentimizdeki  bütün heykelleri kaldıran , sanatsal etkinlikleri iptal eden “ucube” AKP  belediyesi  ilerici şairimiz Cemal Süreya'nın dizelerini kullanarak sözde ilerici demokrat sanatçılarla yapmaya çalıştığı festivalin gazetemiz BirGün'de reklamının yapılmasını aynı zamanda Kars Kent Platformunun buna karşı yaptığı basın açıklamasını görmezden gelen tavrının AKP Belediyesinin değirmenine su taşıdığının görülmesini istiyor ve protesto ediyoruz.

Celalettin İlyan (Kars Devrimci 78'liler Derneği Başkanı): Ülkemizin aydınlık yüzü olmaya aday olan BirGün gazetesinin Kars’a “Heykelleri yıkan şehir” imajının verilmesini sağlayan gerici AKP Belediyesinin festival tanıtımını yapmasını yadırgadığımızı belirtir, durumun düzeltilmesini bekliyoruz

Mustafa  Aras (CHP İl Başkanı): Göreve geldiği günden bu yana Kars için hiç bir şey yapmayan sanata ve sanatçıya düşman, kent bilincinden yoksun AKP Belediyesinin yaptığı festivalin demokrat bir gazete olan BirGün'de ön plana çıkarılmasına anlam veremiyor ve kınıyoruz.

Hayati Mehmetoğlu (BES Kars İl Temsilcisi ve KESK Dönem Sözcüsü): İki yüzün üzerinde belediye işçisini haklarının da üzerine de yatarak çeşitli kamu kurumuna sürgün eden , kentin yüz yıllık ağaçlarını kesen, temel belediyecilik işlevlerini bile yerine getiremeyen gerici AKP Belediyesinin yapmaya çalıştığı sözde sanatsal etkinliklerin BirGün gazetesinde reklam edilmesinin mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz.
 
Oğuz Saçu (ESM Kars İl Temsilcisi): Gazetemiz BirGün’ün gerici AKP Belediyesinin düzenleyeceği festivalin haberini ön plana çıkarmasını ve buna tepki olarak yapılan basın açıklamasını gündemine almamasını kınıyor bu tavrının devam etmemesini diliyoruz.