ABD-NATO ve Rusya arasındaki güvenlik görüşmelerinde yaşanan gerilim AGİT toplantısına da yansıdı. ABD, Putin’i yaptırımlarla tehdit ederken Rusya, Venezuela’ya asker konuşlandırmayı gündeme getirdi.

Karşılıklı tehditler

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve NATO'nun Rusya'yla hafta başından bu yana yaptığı görüşmelerin nedeni olan Ukrayna krizi ve Moskova'nın güvenlik anlaşması teklifi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) toplantısında da siyasi gerilim yarattı. Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün yapılan toplantıda, AGİT üyesi 57 ülkenin katılımcıları arasında bulunan Rusya ve Ukrayna heyetleri de yer alırken Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya destek mesajları verildi. ABD ise AGİT toplantısından da olumlu bir sonuç alınamayacağını açıkladı. ABD'nin AGİT büyükelçisi Michael Carpenter, "Bu hafta somut bir sonuç olacağını düşünmüyorum. Ana hedefimiz prensipte bir diyalog kurmak" dedi.


AGİT üyesi olan ve Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını 1 Ocak'tan itibaren devralan Fransa'dan da Rusya'ya "bölgede stratejik tehdit yarattığı" suçlaması yöneltildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Moskova'nın Ukrayna'yı hedef alan güvenlik anlaşması teklifinin "kabul edilemez" olduğunu açıkladı. Ancak görüşmelerin devam etmesi gerektiğini savunan Drian, "ABD'li heyetin de Rusya heyetiyle yaptığı görüşmelerle ilgili istişarelerde bulunması olumlu bir işaret. Bu diyalog devam etmeli" açıklaması yaptı. Drian, Normandiya Dörtlüsü'nün (Almanya, Fransa, Rusya, Ukrayna) güvenlik kriziyle ilgili toplanması gerektiğini de vurguladı.

KÜBA VE VENEZUELA'YA ASKER KONUŞLANABİLİR

Moskova ve Washington arasında ise bu hafta Cenevre ve Brüksel'de yapılan gergin görüşmelerde Avrupa'nın güvenliği konusunda uzlaşma sağlanamaması, karşılıklı tehditlere dönüştü. ABD ve NATO'yla yapılan görüşmelerdeki Rus heyete liderlik eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, görüşmelerde ABD heyetine "gerilimin artması durumunda Rusya'nın Küba ve Venezuela'ya asker konuşlandırması seçeneğinin ihtimal dışı bırakılamayacağını" söylediğini aktardı.

ABD ve NATO'nun Rusya'nın temel güvenlik garantisi taleplerini reddettiğini söyleyen Ryabkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dönük ABD'nin askeri baskı ve yaptırımlar uygulaması durumunda Moskova'nın önlemler alacağını ifade etti. ABD'nin Rusya'yı Ukrayna konusunda yaptırımla tehdit etmesine Kremlin'den de tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kişisel olarak hedef alan yaptırımlarının "çizgiyi aşmak" ve "ilişkileri tamamen koparmak" anlamına geleceğini söyledi. Peskov, "Bir devlet başkanına yaptırım uygulamak, sınırı aşmak ve bağları koparmakla kıyaslanabilir" dedi.

NATO'DAN TEHDİT: BEDELİ AĞIR OLUR

Cenevre görüşmesi sonrası Beyaz Saray'dan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Joe Biden yönetiminin Putin ve Rus bankalarına ciddi yaptırımlar uygulayacağı açıklaması yapılmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Brüksel zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu kriz Rusya'nın başının altından çıktı, gerilimi düşürmesi gerekenler de onlar. Eğer Rusya Ukrayna'ya saldırırsa bunun bedeli ağır olur" ifadelerini kullanmıştı. Dış Haberler