Uzun süredir çözüme kavuşması beklenen Karşıyaka Spor Kulübü’nün stadı ile ilgili Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı umutlu olduklarını belirtti. Taraftarlar aynı görüşte değil.

Karşıyaka'nın mutlaka bir stadı olacak

ARDA ÖZARDA

İzmir'de 20 yıldır yeni stadının yapılmasını bekleyen Karşıyaka Spor Kulübü, Ocak 2014 ve Haziran 2017'de yapılan ve iki ihalesi de iptal edilen stat projesinde çevre sakinlerinin açtığı son davanın sonuçlanmasını bekliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ve Karşıyaka Taraftarlar Derneği Başkanı Okan Kırmacı ile konuştuk.

"YA STADI YAPIN YA ARAZİYİ GERİ VERİN"

Yapılması planlanan stat ile ilgili Karşıyaka Belediyesi'nin yapabileceği bir şey olmadığını, çözümün iktidarın elinde olduğunu vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Karşıyaka stadı öyle ya da böyle yapılacak. Çünkü ihtiyaç var. Karşıyaka Belediyesi’nin bu konuda hukuki bir müdahalesi yok. Çevre sakinlerinin açmış olduğu bir dava var ve geçmişte belediye buna müdahil olmuş. Eski yapılan proje hatalı olduğu için durdu. Bu alan Spor Bakanlığı’na stat yapma şartı ile devredilmiş. Bu işi yapması gereken bakanlık, TOKİ’ye bırakmış. İhale olacak ve stat yapılacak. Bizden yer altı otoparkı yapılması ile ilgili encümen kararı istendi. Biz de bunu bir hafta içerisinde onayladık ve gönderdik. Kulüple birlikte süreci takip ediyoruz ve uyum içinde Karşıyaka için uğraşıyoruz. Yapılması gereken tek şey ihalenin yapılmasıdır. Bu ihalenin TOKİ tarafından yapılması gerektiği söylendi ve 2020 deniyor. Burada gecikme var. Yeni bir şey söylüyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı stat yapmayacaksa lütfen araziyi bize versinler. Biz gerekeni yapalım. Ama illa biz yapacağız diyorlarsa, o zaman buyurun yapın. Yapamıyorsanız da geri verin. Çünkü bu araziden gelir elde ediliyor" diye konuştu.

"GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ"

Stat ile ilgili yaşanan sıkıntılı günlerin geride kaldığını ve Karşıyaka Spor Kulübü yönetimi ile Karşıyaka Belediyesi'nin uyum içinde bir süreç götürdüğüne değinen Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı da, "Mahkeme bilirkişi raporları yüzde 90 oranında lehimize sonuçlandı. Şuan da mevcut düzende stadımız için belediye başkanı ve siyasi iktidar ile bir masada buluşup bu sene içinde ihaleye çıkmasını sağlayacağız. Karşıyaka Belediyesi ile aramızda hiçbir anlaşmazlık bulunmuyor. İş birliği içinde Karşıyaka'ya bir stat kazandırma gayesi içerisindeyiz. Ayrıca AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile de irtibat halindeyiz. Son olarak da beraber Ankara'ya giderek süreci başarılı bir şekilde bitirmek için mücadele vereceğiz. Karşıyaka Spor Kulübü’ne yeni stadı hayırlı olsun diyebilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Şuna emin olabilirsiniz; Karşıyaka'nın mutlaka bir stadı olacak “dedi.

Ayrıca kendilerinin ilk stat projesini vermesine rağmen sürecin nasıl buraya geldiğine anlatan Büyükkarcı,"Yanlış bilgilendirmeler, ilgisizlik ve siyasi çatışmalar süreci bu hale getirdi. Fakat biz bu geride kalan süreci artık konuşarak enerjimizi kaybetmek istemiyoruz" dedi.

Karşıyaka Taraftarlar Derneği Başkanı Okan Kırmacı ise "Süreci incelerken sürecin başına dönmeliyiz. Buraya 60 milyon TL'lik bir yatırım yapılması, kazıların başlaması hepimiz adına heyecan vericiydi. Fakat yer konusunda sıkıntılı olan bir bölge de ihalenin yapılması trajikomikti” dedi.

Beş yaşındaki çocukların bile bu projenin iptal edileceğini anlayabileceğini savunan Kırmacı, “Göstermelik bir temel atıp stat inşaatının duracağı çok aşikârdı. Çünkü bu konumda gerek belediye tarafından gerek halk tarafından açılmış ve devam eden davalar vardı. Bu kadar tartışmalı bir alanda bu işlerin yapılmaya çalışılması alınabilecek en kötü karardı. Eğer biz o gün stat için yer konusunda diretmeseydik şuan da biz kendi stadımızda oynuyorduk. Çünkü burası zor bir yer. Ayrıca mevcut zamandan bağımsız düşünmeye çalışmalıyız. Yıl 2029 olduğunda sokak arasında kalmış küçük bir stadı ben bir Karşıyakalı olarak kendimize yakıştıramam" dedi.
Kırmacı, “Ben 2-3 sene içerisinde bir stat yapılabileceğini düşünmüyorum. Bu yüzden yetkililer ivedilikle Karşıyaka Spor Kulübü’nün mağduriyetini gidermelidirler. Ya o alana stat yapılmalıdır ki ben buna inanmıyorum o zaman o alanı bize tekrardan tahsis etmeleri gerekir ki bizden oradan maddi bir kaynak elde edebilelim" dedi.