Beşiktaş, sahasında Sivasspor'u 3-0'la geçerek puanını 28'e çıkardı ve ligde 2. sıraya yerleşti. Konuk ekip Beşiktaş'ın ilk golüne yapılan itirazlar nedeniyle devrenin sonunda 10 kişi kalırken, siyah-beyazlılarda 79'da oyuna giren Oğuzhan, kısa süredeki verimli oyunu ve attığı golle dikkat çekti.

Kartal 3 puanı ve Oğuzhan'ı kazandı

BERKANT GÜLTEKİN

Dolmabahçe'de Beşiktaş'ın iki efsane futbolcusu Rıza Çalımbay ve Sergen Yalçın'ı teknik direktör olarak karşı karşıya getiren karşılaşma oldukça tempolu başladı. Henüz 3. dakikada Rosier'in büyük hatasıyla çok net bir gol fırsatı yakalayan Sivassporlu Gradel, topu ağlarla buluşturamadı. Beşiktaş'ın kalecisi Ersin, pozisyonda ayakta kaldı ve harika bir refleks göstererek takımının maça mağlup başlamasını engelledi.

Topun çok hızlı hareket ettiği ilk 15 dakikada, iki takım da tempoya yakışır bir oyun kalitesi gösteremedi ve kapılan toplar çok çabuk şekilde kaybedildi. Ne var ki Beşiktaş, maçta yakaladığı ilk net fırsatı 18'de gole çevirmeyi başardı. Ghezzal'ın sağ kanattan yaptığı birinci sınıf ortada, Güven kalenin dibinden yaptığı kafa vuruşuyla siyah-beyazlıları 1-0 öne geçirdi. Kuşkusuz golün, annesinin vefatı nedeniyle sahada olamayan Aboubakar'a hediye edilmesi, Ghezzal'ın ortasından bile daha kaliteli bir hareketti. Bu arada Sivassporlu futbolcular topun Ghezzal'ın ortasından önce taça çıktığı yönünde itirazlarda bulunduysa da yapılan kontrollerin ardından gol geçerli sayıldı.

Çalımbay'ın temel planı topu Beşiktaş'a bırakmak ve hızlı kontralarla beklerin arkasına sarkarak pozsiyon üretmekti. Bu plana uygun şekilde 26. dakikada Gradel, Kartal'ın sağ beki Rosier'in arkasına geçerek yarım bir şans yakaladı ancak topu kötü bir vuruşla auta gönderdi. 33'te ise bu kez sol bek Rıdvan'ın arkasına sarkan konuk ekip, topu iyi bir ortayla Yatabare'nin kafasıyla buluşturduysa da direği geçemedi.

Beşiktaş'ta ilk yarının göze çarpan isimleri Ersin, N'Kodou, Güven ve Ghezzal'dı. Özellikle N'Koudou çalışkanlığıyla göz doldururken, sol kanattan kişisel becerileriyle önemli tehlikeler de üretti. Takımın vasatın altında kalan tek oyuncusu ise Mensah'tı. Çok fazla top ezen ve final paslarında kötü tercihlerde bulunan oyuncu, Yatabare'nin direkten dönen kafa vuruşundan hemen sonra çok net bir fırsatı harcayarak takımını 2. golden etti.

İlk yarı bittikten sonra, Sivassporlu futbolculardan Hakan Arslan, hakeme ilk golle ilgili yaptığı sert itirazların ardından peşpeşe gördüğü 2 sarı kartla takımını 10 kişi bıraktı. Çalımbay'ın öğrencileri bu nedenle ikinci devreye 1 gol ve 1 kişi geride başlamak zorunda kaldı. Topu tamamen Beşiktaş'a bırakan kırmızı-beyazlılar, tüm hatlarıyla kalesinin önüne yığıldı.

Beşiktaş ikinci yarıda topun mutlak hakimiydi. Oyunu tamamen rakip yarı alanda oynayan siyah-beyazlılar, ilk 25 dakikada savunmayı aşarak net bir fırsat yaratamadı. Sergen Yalçın, ceza sahasına doğru çekilen Sivasspor'u açmak için, 67'de Güven'in yerine daha kütleli bir santrafor olan Larin'i sahaya sürerek kenar ortalarını efektif hale getirmeye çalıştı. Aynı dakikada sakatlık problemi yaşayan Vida da yerini Montero'ya bıraktı. Kartal oyunu 3. bölgeye yıksa da ikinci yarının ilk net pozisyonunu 78'de Sivasspor buldu. 74. dakikada Rıza Çalımbay'ın savunma arkasına atılacak toplarda etkili olması için oyuna aldığı Yasin Öztekin başroldeydi. Atılan uzun topta Ersin yerinde bir kararla kalesini terk etti ama topa dokunamadı. Welinton, Yasin'le topun arasına girmese, konuk ekip 10 kişiyle skoru eşitleyecekti.

Ev sahibi ekip adına maçın en verimsiz ismi Mensah, 79'da Oğuzhan'la yer değiştirdi. Bu değişiklik hem Beşiktaş'ın üretme sorunu hem de Mensah'ın kötü performansı nedeniyle geç kalmış gibi görünüyordu.

Dorukhan, Necip'in yerine oyuna dahil olduktan 1 dakika sonra, 84'te korner için ileri çıkan Sivasspor takımının arkasına sarkan Larin'i yerden direkt bir topla buldu ve Kanadalı önündeki mesafeyi hata yapmadan katederek şansının da yardımıyla skoru 2-0'a getirdi. Kartal bu golle, kapanan rakibini ilk açıldığı anda avlayarak, defans ile kaleci arasındaki mesafe arttıkça ne denli tehlikeli olabildiğini bir kez daha hatırlattı.

Beşiktaş 90+2'de de yapı olarak benzer bir gol daha buldu. Oyunu iyi takip eden Atiba sayesinde topu kapan siyah-beyazlılar, çok hızlı bir şekilde rakip kaleye gitti ve Oğuzhan, N'Koudou'nun pasında düzgün bir plaseyle farkı 3'e çıkararak tabelayı kapattı.

Sergen Yalçın'ın Beşiktaş'ı puanını 28'e yükselterek 29 puanlı Galatasaray'ın ardından 2. sıraya yerleşmeyi başardı. İstanbul'dan eli boş dönen Sivasspor ise 17 puanda kaldı ve düşme hattıyla arayı açamadı.

Karakartal son maçlardaki çıkışını bu maçta da sürdürdü. Son 7 maçının 6'sını kazanan takım, puanların yanında önemli bir özgüven de elde etti. N'Koudou'nun bu maçtaki iyi performansı ve Oğuzhan'ın görev aldığı kısa sürede önemli işler yapması, Beşiktaş için sevindirici gelişmelerdi. İyi bir Oğuzhan, sezonun geri kalanında takımına ihtiyacı olan yaratıcılığı katabilir. Elbette fizik olarak fit ve kafasının sahada olması gerekir.

Beşiktaş'ın başta üretkenliğin istenen düzeye çıkarılamaması gibi akan oyunda çözülmesi gerek birçok problemi var. Galibiyetler bunların üstünü örtmemeli. Bakalım Sergen Yalçın bu sorunları çözmek için hangi planları devreye sokacak.