Sigara kartellerine milyonlarca TL’lik teşvik veren AKP iktidarı, sadece iki kartele 6 milyon TL teşvik verdi. Muhalefet tepkili: Teşvik kartele, ceza fakir fukaraya.

Kartellere teşvik, yerli üreticiye hapis
Fotoğraf: DepoPhotos

Hüseyin ŞİMŞEK

Yerli tütün üreticilerine, yüksek vergi kıskacı altındaki kooperatiflere üye olmadıkları ve 'kaçak yolla' ekim ve satış yaptıkları gerekçesiyle beş yıla kadar hapis cezası öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda tüm itirazlara rağmen kabul edildi.

Yerli üreticinin desteklenmesi gerekirken “kaçakçı” suçlamasıyla hapse yollanma girişimine tepki gösteren muhalefet, uluslararası sigara kartelleri ile iktidarın kurduğu ilişkiye dikkati çekti.

TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, yüksek vergi altında ezilen kooperatiflere üye olmadan tütün ekim ve ticareti yapan vatandaşlar, iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak. Makaron ve sigara üretim tesislerinde, deneme üretimi kapsamında üretilen makaron ve sigaraları süresi içinde imha etmeyenlere, 10 bin liradan az olmamak üzere, üretilen her bir adet başına 1 TL para cezası uygulanacak.

Tütün üreticileri geçen yıl gündeme gelen yasa teklifini ‘Tırşikçi kapitalistlere hayır’ diyerek protesto etmişti. Teklifin özellikle Adıyaman, Malatya, Batman, Hatay, Bitlis, Muş gibi kentlerde tek geçim kaynağı tütün olan çiftçi için darbe niteliğinde olduğunu kaydeden CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, teklifin yeniden ele alınmasını istedi. Uluslararası kartellerden alınan vergilerin artırılması ve bu gruplara verilen desteğin sonlanmasının şart olduğunu kaydeden CHP'li Tutdere, görüşmeler sırasında şunları söyledi:

“Hem Philip Morris’e hem JTI’ye hem diğer uluslararası şirketlere bu hükümet döneminde teşvikler verildi. Birine 4 milyon 724 bin, birine 1 milyon 255 bin TL teşvik veriliyor. Uluslararası sigara şirketleri büyüyecek, onlara bir şey yok, çünkü onlar zengin. Eğer hükümet olarak siz sigarayla mücadeleyi gerçekten etkin hale getirmek istiyorsanız uluslararası sigara şirketlerinin Biz Bize Yeteriz Kampanyası’na para bağışlanmasına niye izin verdiniz? Kanuna aykırı normalde sigara üretimi veya tütün mamulleri satan kimsenin devlete bağış yapması. Bunlar tuttular dünya kadar parayla destek oldular, iktidardan çıt çıkmadı. Niye aldınız parayı, ihtiyacımız mı var? Uluslararası sigara şirketleri istediği gibi at koştursunlar, onların işi kolaylaşsın, teşvik verelim, fonu sıfırlayalım, her türlü şeyi yapalım, evet, iktidarın politikası o şekilde, ithalatçı bir anlayış. Burada siz cezayı fakir fukaraya getiriyorsunuz.”

Abdurrahman Tutdere, CHP Adıyaman MilletvekiliAbdurrahman Tutdere, CHP Adıyaman Milletvekili

GÖZDEN KAÇMIŞ

Uluslararası sigara kartelleri ile kurulan yakın ilişki konusunda söz alan AKP İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, bağış alınması hakkındaki eleştirilere, “O konuda haklısınız” yanıtını verdi. AKP’li Durgut, kartellerin bağışının “gözden kaçmış olabileceğini” öne sürdü.