İstanbul Üniversitesi öğrencisi bir grup genç, arkadaşlarının günlük hayatta karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri bulabilmek amacıyla üniversite yönetiminin de....

VOLKAN ŞAHİN

İstanbul Üniversitesi öğrencisi bir grup genç, arkadaşlarının günlük hayatta karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri bulabilmek amacıyla üniversite yönetiminin de desteğiyle akran danışmanlığı projesini yaşama geçirdi.
İstanbul Tabip Odası ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları tarafından da desteklenen proje kapsamında bugüne kadar değişik fakülte ve yüksekokullarda okuyan 35 öğrenciye akran danışmanlığı eğitimi verildi. Öğrencilerin günlük yaşamda karşılaştıkları sosyal problemleri arkadaşlarına daha rahat anlatabilecekleri görüşünde yola çıkarak başlatılan akran danışmanlığı projesi, yurtdışındaki üniversitelerde uzun yıllardır uygulanıyor. Türkiye'de de Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri'nde uygulanan proje kapsamında gençlerin aileleri ve arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunlarla ilişki kuramama ve uyum sağlayamama gibi problemlerine çözüm önerileri getirilmeye çalışılıyor.

Yapılan araştırmalar üniversite öğrencilerinin yüzde 50'den fazlasının bu tür sosyal problemlerle karşı karşıya kaldığını gösterirken, özellikle okumak için büyükşehirlere gelen öğrencilerin yaşadığı adaptasyon sorunlarının, ilerleyen yıllarda boyut değiştirerek başka alanlara kayabildiği belirtiliyor. Uzmanlar bu sorunların çözümünde akran danışmanlığının son derece doğru bir proje olduğu görüşünde.

* *
Gençler arkadaşlarına yardım için hazır
»Gamze Usta İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi - akran danışmanı: Akran danışmanlığı eğitimi, gençlerin gençleri daha iyi anlayacağı fikrinden doğdu. Gönüllüler olarak, eğitim aldıktan sonra akranlarımız olan gençlere yardım etmeye başladık. Projeye henüz yeterli ilgi yok ama önümüzdeki günlerde ilginin artacağına inanıyoruz.
»Barış Yücel İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi - akran danışmanı: Bu proje yurtdışında pek çok üniversitede, Türkiye'de de Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri'nde uygulanıyor. Arkadaşlarımızın ilişki kuramama, uyum sağlayamama gibi sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Daha ciddi sorunlarla karşılaşmamız halinde de arkadaşlarımızı ilgili rehberlik birimlerine yönlendireceğiz.
»Şerif Hamitoğlu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi - akran danışmanı: Projeye öğrencilerin yaşıtlarıyla daha iyi iletişim kurabileceği kabulüyle başladık. Projeyi şu anda tıp fakültesi ve hemşirelik yüksekokulu yürütüyoruz ama önümüzdeki günlerde yaygınlaştıracağız. Öğrenciler, hoşgörü, saygı ve sevgi temelinde iletişim kurma becerisi kazanıyor.