Kaş’ta zafer direnenlerin

Yaren Çolak

ANTALYA’nın Kaş ilçesi, Ahatlı Mahallesi’nde, Albayrak İnşaat’ın 22 hektarlık ormanlık alanda taş ocağı için kapasite artırma talebi yurttaşların tepkisinin ardından reddedildi.

Şirketin faaliyet alanını 68 hektara çıkarması talebi üzerine düzenlenen Halkın Katılım Toplantısı’na katılmayı reddeden yurttaşlar, bu artırıma ‘hayır’ dedi. Tepkilerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde şirketin kapasitesini yaklaşık üç katına çıkarmak istediği ve artırım talebinin reddedildiği duyuruldu.


Yurttaşların köyüne sahip çıktığına vurgu yapan Kaş Çevre Platformu Üyesi Ahmet Murat Akoy, “Şirket bu kapasite artırımına gitmek istediğinde muhtarla birlikte köy halkını bilgilendirdik. Türkiye’de taş ocağı ruhsatlandırmasına baktığımızda yaklaşık 50 binin üzerinde başvuru olduğunu ve bunun sadece 46 tanesinin önüne geçildiğini görüyoruz. Geri kalanının hepsine ruhsat verilmiş. Bu durumu bölge halkının taş ya da maden ocağının yaşam alanlarına vereceği zararlar konusunda yeterince bilgi sahibi olmayıp, itiraz etmemesiyle açıklayabiliriz. İtiraz kanalları kullanılmadığında, şirket sunumunun ardından projeye onay veriliyor. Ancak Ahatlı Mahallesi’nde yurttaşlar bu kapasite artışıyla bölgede oluşacak tahribatı bildikleri için projeyi reddettiler. Bundan sonraki süreçte de köylü taş ocağının genişlemesini istemedikten ve mücadelesini sürdürdükten sonra kimse köye zarar veremez” dedi.

EN AZ TAHRİBAT SAĞLANMALI

Bölgenin önemine dikkat çeken Akoy, “Taş ocakları inşaat sektörü var olduğu sürece doğal olarak varolacak fakat önemli olan bu ocakların biyoçeşitlilikte en az tahribata neden olacak yerler tespit edilerek oralarda yapılması. Burası anayolun hemen yanında. Yerleşim alanlarına çok yakın bir yerde. Bulunduğu alanda tarım, hayvancılık ve arıcılık yapılıyor. Öte yandan Kaş, kitle turizminin olmadığı alternatif turizm için önemli bir bölge. Bu bölgeye maden ocağı yapılmamalı” diye konuştu.