Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğünü komisyonda değerlendirmelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Harçları tarihe gömdük. Üniversitedeki gençlerin harçlardan haberleri bile yok" dedi.

Kasapoğlu: Harçları tarihe gömdük, üniversitedeki gençlerin haberleri bile yok
Fotoğraf: AA

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Harçları tarihe gömdük. Üniversitedeki gençlerin harçlardan haberleri bile yok" diye konuştu.

Kasapoğlu, 12 saat süren bakanlığının 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"HER BİR ELEŞTİRİYİ ELBETTE CEVAPLAMAYACAĞIM"

Yapıcı olan tüm eleştirileri not aldıklarını ve tamamını bakanlık olarak değerlendireceklerini iddia eden Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Doğruyu yansıtmayan, spekülasyon olan, nitelik taşımayan, maalesef tamamen iddiadan ibaret olan pek çok ifade de işittik. Bu süreçte her bir eleştiriyi elbette cevaplamayacağım. Hakikaten aslı astarı olmayan işlerin peşinden koşacak halimiz yok. İyi niyet taşıdığını inandığım eleştiriye de gerekli cevabı ortaya kocayacağım. Gönlüm şunu arzu ederdi, eleştiri yapanların öneri ve projeyle burada olmaları, bize ışık tutmaları. Muhalefet anlayışı itibariyle proje ortaya koyan tavrı geliştiremedik. Değerli muhalefetten şunu da beklerdim, İstanbul, İzmir, Ankara'da belediyecilik söz konusu. Burada geliştirilen gençlik projelerini, barınmayla ilgili ortaya konan yaklaşımları bize örnek olarak sunmanızı beklerdim. Maalesef bu anlamda daha çok ama çok mesafe kat etmemiz gerekecek."

"İKTİDARA GELDİĞİMİZDE RANZA ORANI YÜZDE 92'YDİ, ŞİMDİ İSE YÜZDE 9,5"

Bakanlık yurtları üzerinden yapılan eleştirilere de cevap veren Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"8 milyon öğrenci üzerinden Türkiye'de barınma konusunu hesap edenler var. Bize, 'Rakamlarla gelmeyin.' diyorsunuz. Rakamlarla gelmeyip ne yapalım? Biz yaptıklarımızı, ortaya koyduklarımızı elbette rakamlarla izah edeceğiz. 8 milyon öğrenciye, 8 milyon yatak kapasitesi sağlanmasına yönelik kurgu, yaklaşım gerçekçi değil. 8 milyon öğrencinin yaklaşık yarısı uzaktan okuyor. Diğer yarısı örgün öğrenim, 4 milyon öğrenci. Bunların yarısında fazlası da ikamet ettiği şehirde okuyor, yani aileleriyle yaşıyor. 2022 yılında 850 bin 631 gencimiz örgün öğretimde üniversite kazandı. Bu öğrencilerin 502 bini ikamet ettiği şehirden ayrılarak okumaya gitti. Bu 502 bin öğrencinin 305 bin 80'i yurtlarımıza başvuru yaptı. Ara sınıfları da hesaba kattığımızda 430 bin 176 gencimizin başvurusunu aldık. Bilişim sistemimizi harika, torpilden, liyakatsizlikten bahsedilemez. 8 milyon yatak kapasitemiz olsaydı, 7 milyondan fazla yatak boş kalacaktı. Yurtlarda talep karşılama oranımız yüzde 97. Bu kolay bir iş değil. Bu Türkiye'nin başarısı ve gururudur. İzmir, İstanbul ve Ankara'da yedek öğrencimiz kalmadı.

İzmir kaç yıldır sizde? Mesela İstanbul'da rahmetli Kadir Topbaş'ın yaptığı yurtları boyayıp hizmete aldınız. Bize somut örneklerle öneri sunun, biz buna açığız. Bilgiyi, tecrübeyi de paylaşmaya açığız. Hakikaten 'yurtlarda ranza' dediniz ya, biz iktidara geldiğimizde ranza oranı yüzde 92'ydi, şimdi ise yüzde 9,5. Yurt süreci dinamik bir süreç, biz bu sürecin dinamizmine uygun olarak bir yönetim anlayışı ortaya koyuyoruz. Gerektiğinde kiralama, satın alma yapıyoruz. Önemli olan o ihtiyacı en hızlı, en pratik ve en ekonomik şekilde çözmek. Talep bazen beklediğimizin üstünde olur, o zaman bahsettiğim metotlar uygulanır. Dört dörtlük bir altyapımız var."

Spor Toto tartışmalarına da cevap veren Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi: "Diyorlar ki '4 milyar 500 milyon liralık reklam harcaması yapmışsınız.' Spor Toto'nun harcama şekli, reklam karşılığı ve bu reklam gazeteye, televizyona verilen reklam değil. Ardahan'dan Edirne'ye kadar 6 bin 800 tesis var, reklamların gittiği yer burası. 4,5 milyarlık reklam nereye gitti? Atletizmden cimnastiğe, yüzmeden voleybola, basketbola kadar 2021 yılında 68 federasyona 901 milyon liralık reklam giderimiz var. 143 milyon lira da amatör ve profesyonel spor kulüplerinin altyapısını güçlendirme ve destekleme amacıyla harcandı. Bu da yine sizin yanlış algıladığınız reklam konusu. Esasına geliyorum, 3 milyar 500 milyon lira kamu kurum kuruluşlarına tesis yapımı... Devlette gizlilik olmaz."

Görüşmelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesi kabul edildi.

AA