Kendi uzay ajansını kurmak için harekete geçen Katalonya Özerk Hükümeti, 18 milyon acro daha yatırımda bulundu. Katalonya Dijital Politikalar Bakanı Jordi Puigneró, uzay ajansı kurmanın bölgesel hükümetin yasal yetkisinin ötesinde olduğu iddialarını ise reddetti.

Katalonya Özerk Hükümeti, 'Katalan NASA’sı' için harekete geçiyor

Dış Haberler Servisi

Katalonya Özerk Hükümeti, kendi uzay ajansını kurmak için harekete geçti. Hükümet, kendi uzay ajansını kurmak için 2.5 milyon avroluk yatırımına ek olarak, uzaya 6 uydu fırlatılması için 18 milyon avro yatırımda daha bulunduğunu duyurdu.

Guardian’dan Stephen Burgen’ın haberine göre, Katalonya Dijital Politikalar Bakanı Jordi Puigneró, “Katalan NASA’sı” olarak adlandırdığı kuruluşun “uzayı demokratikleştireceğini” ve “hâlâ hayal gücünün ötesinde olan” bir hizmet endüstrisinin gelişimine yol açacağını belirtti.

Puigneró, uzay ajansı kurmanın bölgesel hükümetin yasal yetkisinin ötesinde olduğu iddialarını ise reddetti. Katalan Bakan, İspanya hükümetinin sadece 50 kilometre yüksekliğinde bir alanı kontrol ettiğini ancak Katalan uyduların dünyanın 2 bin kilometre üzerinde olacağını açıklayarak, “Uzay, uluslararası sular gibidir” diye konuştu.

Kendisi de eski bir astronot olan İspanya Bilim Bakanı Pedro Duque ise bu gelişmeye dair henüz bir yorumda bulunmadı.

Puignero, bu planla Katalonya’nın dijital teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bir konumda olacağını ve dört yıl içinde 1200 istihdam ve 300 milyon avro gelir yaratılacağını sözlerine ekledi.