Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bakan Gabriel ile birlikte ortak açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, 'Şu an için İncirlik Üssü'ne değil, Konya'daki NATO Üssü'ne ziyaret mümkün' dedi.

Katar kriziyle ilgili Türkiye'den ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bazı müslüman ülkelerin Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin "üzüntü verici bir gelişme" olduğunu söyledi. Mevcut tablodan üzüntü duyduklarını söyleyen Çavuşoğlu, diyalogun sürmesi gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Libya, Yemen ve Birleşik Arap Emirlikleri; Katar ile tüm ilişkilerini kesti. Katar'la deniz ve hava sınırları kapatıldı. Katarlı diplomatlara ülkeleri terk etmeleri için 48 saat, Katar vatandaşlarına 14 gün süre verildi. Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de oluşturulan İşgal koalisyonundaki rolünün sona erdiği bildirildi. 4 ülke Katar'ı Yemen'de El Kaide ve IŞİD başta olmak üzere 'terörizmi güçlendirmekle' suçladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Katar ile ilgili gelişmeleri 'üzüntü verici' olarak yorumladı: "Hepimizi üzen bir gelişme. Biz Körfez'in bölgenin istikrarını, birliğini, beraberliğini kendi birliğimiz ve beraberliğimiz olarak görüyoruz. Birçok sorunlar var karşı karşıya olduğumuz. Malesef bölgemizde ciddi bir mezhepçilik var. Her bakımdan bu dayanışma önemli. Elbette ülkeler kendi aralarında sorunlar yaşayabilir ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki, varolan sorunlar barışçıl yollardan aşılsın. Bu durumdan büyük üzüntü duyduk, elimizden gelen her türlü desteği veriririz."